El turisme d'autocaravanes, una oportunitat en expansió encara pendent a Tarragona

La modalitat viu una expansió que el territori no ha sabut, de moment, aprofitar
El turisme d'autocaravana està tenint un auge els últims anys. | Àngel Ullate
 

Viatjar en autocaravana —el conegut com a turisme ‘camper’— està de moda. Aquesta modalitat està en auge els últims anys, ja que representa una manera de viatjar amb més llibertat i comoditat, i fugint del turisme de masses. En un context com l’actual, marcat per la pandèmia del coronavirus, i en el qual els municipis busquen ressituar-se de nou per atraure un ‘slow tourism’, més enfocat a la proximitat i al respecte a la natura i el medi ambient, el turisme d’autocaravana es presenta com una alternativa a tenir en compte. Però, està preparada la demarcació de Tarragona per acollir el turisme ‘camper’?

Seguint l’exemple de l’Alt Penedès

La resposta seria que encara no. Tot i que diversos municipis ja fa temps que s’han fixat en aquesta opció, fins ara encara no s’ha pogut concretar cap projecte de rellevància. El Baix Penedès és una de les comarques on es vol mirar d’atraure el turisme d’autocaravana, seguint el model que s’ha aplicat a l’Alt Penedès, on el Consorci de Promoció Turística ha habilitat una dotzena d’àrees destinades a l’aparcament d’aquests vehicles.

Jaume Casañas, conseller comarcal de Turisme, explica a TarragonaDigital que s’han mantingut converses amb els impulsors de la xarxa d’àrees d’autocaravana de l’Alt Penedès per ampliar-la cap al Baix Penedès. «Estem fent números per poder demanar la implicació de la Diputació de Tarragona i desplegar el projecte», avança Casañas. Fins ara ja hi ha set municipis de la comarca que s’han mostrat interessats en prendre part a la iniciativa, que són els de Cunit, Albinyana, l’Arboç, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, el Montmell, i Sant Jaume dels Domenys.

A Reus es va crear una petita zona habilitada per aparcar les autocaravanes. | Àngel Ullate
 

De fet, a Cunit ja hi va haver fa un parell d’anys un intent d’impulsar una àrea d’aquesta mena al municipi, però al final no es va poder concretar, i es va fer palès que, per impulsar un projecte així, calia un suport més gran d’altres administracions. Per això el Consell Comarcal del Baix Penedès n’ha agafat el lideratge. L’objectiu és habilitar diverses d’aquestes àrees a la comarca on, a més d’oferir facilitats per aparcar, hi hagi els diferents serveis que necessiten els que viatgen en autocaravana, com ara aigua potable, taules de pícnic i zones de desaigüe.

En espera d’un gran projecte a Tarragona

A Tarragona, la normativa de l'Ajuntament pel que fa a l'estacionament de caravanes i autocaravanes és clara: «El consistori ha instal·lat senyals de prohibició d'estacionament a caravanes i autocaravanes a les principals platges del municipi per tal d'assegurar l'ús adequat d'aquests espais». Per cobrir aquest buit, els turistes que aposten per aquesta modalitat han triat diferents emplaçaments de la ciutat per aparcar els seus vehicles, com ara el pàrquing de sorra del Fortí de la Reina.

A Tarragona manquen espais perquè pugin aparcar les autocaravanes. | Àngel Ullate

Ara, però, sembla que tot canviarà perquè l'empresa Maroem Serveis està impulsant el projecte Tarraco Camper Park, una àrea d'autocaravanes —que no aparcament— amb capacitat per a 60 vehicles d'aquestes característiques. L'empresa disposa d'un terreny de 15.000 metres quadrats, a la carretera del Pont d'Armentera, i oferirien servei als turistes que vulguin visitar durant unes hores la ciutat. Algunes informacions publicades apunten que l'equip de govern veuria la iniciativa amb bons ulls.

La Selva del Camp, únic punt habilitat al Baix Camp

A la comarca del Baix Camp hi ha un sol punt habilitat per poder-hi fer nit amb una autocaravana. Es tracta del de la Selva del Camp que, després del confinament, es va tornar a posar en marxa a principis de juny. Funciona sense personal, el pagament es fa amb targeta, i el codi per accedir amb el vehicle a la zona s'aconsegueix a través del telèfon.

La regidora de Turisme, Judith Fontanillas, explica a TarragonaDigital que la capacitat de l'espai és de deu caravanes. «Arribes, els agutzils venen a obrir i a donar el codi de la barrera i fan el cobrament de la taxa», detalla. L'espai ha obert, des de principis de juny, i ja pot mantenir el 100% de la seva capacitat «perquè entre caravana i caravana ja hi ha la distància de seguretat».

Els darrers anys, apunta, l'ocupació mitjana ha estat del 80%; «ens arriben moltes caravanes d'Alemanya, d'Holanda i del Regne Unit; vist com està tot no sé si aquest turisme s'aproparà o no». Les previsions d'enguany indiquen, a l'Ajuntament de la Selva, que l'espai l'ocuparà més turisme estatal o de proximitat que estranger.

La manca de personal perquè funcioni és una de les característiques que ha permès no haver de prendre mesures excepcionals per posar-lo en marxa. Amb força temps de trajectòria, suposa un reclam per aquest perfil de turisme, que el troba molt a prop de l'autovia C-14 i alhora amb serveis com supermercats, bars i restaurants a la mateixa zona. En el cas de Reus, sí que hi ha habilitades algunes places d'aparcament, davant de la Biblioteca Central Xavier Amorós, però no està permès pernoctar-hi, i funciona únicament com a aparcament.

La Selva del Camp compta amb l'únic punt del Baix Camp per a autocaravanes. | Àngel Ullate

Projecte en ‘stand by’ a Vandellòs i l’Hospitalet

Un altre ajuntament que té previst habilitar dues àrees d'autocaravanes és el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), una a cada nucli. Des del consistori expliquen que, a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, aquests projectes s'han retardat i no s'han pogut posar en marxa per aquest estiu, tal com estava previst.

Tot i això, afegeixen que actualment no hi ha cap mena de restricció per aquests vehicles pel que fa a l'estacionament, sempre que ocupin l'espai delimitat i facin ús d'una sola plaça. El que no està permès, però, és tot el que va relacionat amb l'acampada, com treure taules i cadires, posar alçadors a les rodes o obrir les finestres de manera que sobresurtin dels límits del vehicle.

El turisme d'autocaravana serà un dels més importants aquest estiu. | Àngel Ullate

Més facilitats a Valls i Alcover

A la comarca de l’Alt Camp sí que hi ha diversos punts d’estacionament habilitats per a les autocaravanes. A Valls, per exemple, poden estacionar a l’esplanada adjacent a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, al barri del Fornàs, i també al pàrquing de l’Hort del Carme, que disposa de set places al bell mig del nucli històric de la ciutat. No obstant això, des de l’Ajuntament de Valls s’adverteix que no són espais del tot habilitats per aquests tipus de vehicles, i que els usuaris han de traslladar-se a entorns més rurals per aconseguir més serveis i suplir necessitats com la de descàrrega de residus o neteja.

Per això, a Alcover s’ha habilitat una zona d’estacionament d’autocaravanes a la zona de l’aparcament de ca Tasà, amb cinc places disponibles. D’entre els serveis que s’ofereixen, hi ha una zona de descàrrega d’aigües grises, tot i que encara no es compta amb cap presa de corrent. Alhora, des de l’Ajuntament del municipi s’ha detectat que l’estada de les autocaravanes en aquest punt pot propiciar la visita turística a diversos equipaments alcoverencs, amb especial incidència a la zona de la vall del riu Glorieta i el seu entorn natural.

"Els polítics tarragonins que formaran part del nou partit de Puigdemont" "Atenció: Importants novetats sobre la investigació de l'explosió d'IQOXE"