Els vigilants de Renfe a Tarragona inicien una vaga indefinida i reclamen un plus per «alta perillositat»

Convoquen una manifestació per al pròxim 17 de juliol | Pertanyen a l'empresa privada Trablisa
Els vigilants de seguretat a les estacions de RENFE de Tarragona inicien la vaga | Cedida

Bona part del cos de vigilants de seguretat de Renfe a les estacions de Tarragona ha dit prou. Els agents han esclatat després d'unes tenses i llargues negociacions amb l'empresa concessionària del servei de vigilància —l'empresa privada Trablisa— i han iniciat una vaga indefinida, cada divendres i dissabte i fins a nou avís, en senyal de protesta per les condicions laborals i salarials amb què treballen en un context, asseguren, «d'alta perillositat i alt risc per a la nostra integritat física» després de produir-se més d'una desena d'agressions a agents en els darrers mesos.

Els vigilants reclamen «que l'empresa ens proporcioni el material d'autoprotecció necessari» en cas de ser objecte d'agressió, i també han posat sobre la taula de negociació la reclamació d'un complement salarial «per alta perillositat» de 400 euros al mes que els equipari a les condicions econòmiques d'altres vigilants com els de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) o el Metro de Barcelona. Les picabaralles entre comitè d'empresa i companyia vénen de llarg, i és ara quan bona part del cos de vigilants ha dit prou i han iniciat una protesta formal.

«En moltes estacions, ens estem jugant el cos del tot desprotegits!»

Des del comitè d'empresa de Trablisa han confirmat a TarragonaDigital que la vaga es repetirà cada divendres i cada dissabte i consistirà a aturar l'activitat «una hora a l'inici de cada torn, al matí i a la tarda». A totes les estacions de RENFE i Rodalies de la demarcació de Tarragona. Si bé la intenció era iniciar aquestes protestes al mes de març, l'arribada de la pandèmia de la Covid-19 va ajornar-ho tot i la primera de les aturades es va celebrar el passat 3 de juliol. Aquest cap de setmana s'ha consolidat, i la intenció és allargar la protesta «fins que puguem arribar a un acord satisfactori» amb Trablisa, defensen.

Vigilants de Renfe protesten a l'entrada de l'estació de Tarragona | ACN

Els vigilants consideren que «no podem seguir arriscant la nostra integritat física per mil euros al mes», i lamenten que «en moltes estacions, ens estem jugant el cos del tot desprotegits», una reclamació de la qual, asseguren, l'empresa de seguretat n'és conscient. Asseguren que el complement salarial que reclamen pretén corregir «un greuge comparatiu» amb altres professionals del sector de la seguretat ferroviària. «Fem el mateix servei en el mateix territori i cobrem 400 euros menys», insisteixen.

Els vigilants convoquen una manifestació a Tarragona el pròxim 17 de juliol

Mentre duri la vaga, però, s'han decretat uns serveis mínims del 85% per tal de cobrir les necessitats en les hores afectades directament pel dret a protesta. Els vigilants han avançat a aquest mitjà que, a més de la vaga indefinida —de caràcter simbòlic— que han iniciat, el pròxim 17 de juliol es manifestaran davant l'estació de tren de Tarragona amb motiu de reforçar les seves reclamacions davant l'empresa. La concentració està convocada a les 12.00 hores.

Imatge d'un revisor després de ser agredit al Baix Penedès | Cedida

«En els darrers mesos hem hagut de lamentar múltiples agressions als nostres companys», exposen els vigilants que encapçalen la protesta, «i les nostres condicions de treball no han millorat». Se senten «exposats» en casos com ara les vigilàncies amb un únic agent, i asseguren que «no volem seguir treballant amb por i de forma precària durant cinc anys més». L'inici de la vaga dels treballadors és un pas més en una llarga reivindicació d'aquest col·lectiu a les comarques de Tarragona.

"Tarragona i els brots: en quin punt estem? Calma i sentit comú" "Noemí Llauradó: «La Catalunya Sud ha de ser una de les grans zones d'oportunitats»"