Els afectats de la Cooperativa de l'Aleixar s'organitzen en una plataforma

El procés judicial, encara sota secret, segueix aturat
Plaça de la Vila de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Els afectats per la Cooperativa de l'Aleixar s'estan constituint com a plataforma. La seva intenció és presentar-se com a part afectada en el procés penal obert arran del forat econòmic a la secció de crèdit. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l'entitat podria ser una realitat en un període màxim de tres mesos i agruparia més d'un centenar de socis, inclòs l'Ajuntament de l'Aleixar segons ha confirmat a aquest mitjà el seu alcalde, Toni Abelló; en total s'estan organitzant més de la meitat dels afectats pel forat econòmic.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Plataforma i Cooperativa a la mateixa causa penal

Més de la meitat dels afectats per la Cooperativa de l'Aleixar formaran part de la plataforma d'afectats que, si tot va tal com els veïns preveuen, quedaria constituïda abans de l'estiu, en un termini d'uns tres mesos. L'objectiu principal seria presentar-se com a part afectada al procés penal obert, sumant-se, així, a la mateixa Cooperativa i a la fiscalia. D'aquesta manera, la plataforma com a entitat personada tindria la informació del procés judicial per via directa, documentació inclosa.

 

A la causa penal ja hi figura, com a part afectada, la Cooperativa de l'Aleixar. Algunes fonts apunten que, els socis, seran els primers beneficiats, i de manera directa, si a través de la causa penal es recuperen els diners desapareguts, o almenys una part. En aquest sentit, apunten, la Cooperativa ja té accés a la documentació i les proves que es puguin presentar a la causa.

 

Aquest cap de setmana passat es va celebrar una reunió per començar a posar fil a l'agulla en la constitució d'aquesta plataforma. Alguns dels socis presents expliquen a aquest mitjà que l'objectiu és anar a una i repartir despeses judicials, a més de tenir un accés a les proves i dades que, sense l'entitat, expliquen, no seria possible. Altres apunten que l'objectiu és teixir una estratègia judicial pròpia, però amb una voluntat de «màxima col·laboració» amb l'equip jurídic de la Cooperativa.

 

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

El procés judicial i la recuperació de capital

Aquest procés penal, ara mateix aturat i encara secret, està en mans de Diego Álvarez de Juan com a jutge instructor. L'encarregat, també, de la fase d'instrucció de casos tan mediàtics com el d'Innova, fa anys que reclama més recursos, humans i materials, als jutjats de Reus per poder accelerar les causes obertes. En el cas del forat econòmic de la Cooperativa de l'Aleixar, va ser de Juan qui va dictar presó provisional per a Àngels Salvat, exdirectora de la secció de crèdit, i qui va validar, dies més tard, la fiança presentada per l'aleixarenca.

 

Sense cap novetat al respecte, l'advocat de la Cooperativa, Rodrigo Fernández, explica que s'han presentat unes tretze demandes a socis particulars que no han retornat els crèdits. Si fructifiquen, es podrien recuperar uns 540.000 euros, que se sumarien als 324.604 euros que la Cooperativa va obtenir a través de vendre el magatzem i les oficines a l'Ajuntament de l'Aleixar.

 

En aquest cas, va servir perquè els afectats recuperessin entre un 10 % i un 11 % del que tenien a la secció de crèdit de l'entitat quan es va declarar en fallida. La mateixa finalitat es perseguirà amb el concurs de creditors presentat per la Cooperativa a principis de mes. A falta que l'administrador concursal l'admeti, servirà per vendre la resta d'actius de l'entitat agrària per tal de seguir retornant, als socis, els diners que tinguessin a la secció de crèdit.

 

També et pot interessar: