Les analítiques descarten que el jove que va atropellar mortalment dos ciclistes a Montbrió anés drogat

Les primeres proves dels Mossos donaven positiu en cànnabis i després en cocaïna

Les analítiques de sang i orina del conductor que va atropellar i va matar dos ciclistes a Montbrió del Camp a l’agost descarten que hagués consumit drogues,  segons indiquen els informes. Les proves les va demanar l’advocat del jove de 18 anys per contrastar les que els Mossos d’Esquadra van fer al lloc de l’accident. De fet, la primera prova feta per la policia va donar positiu en cànnabis, mentre que el segon test va donar positiu en cocaïna. Així, l’advocat del conductor, Jonathan Cortijo, dubtava de la fiabilitat de les proves dels Mossos.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Els Mossos d’Esquadra van fer dues proves de drogues mitjançant saliva, la primera de les quals va donar positiu en cànnabis. La segona, els resultats de la qual es van saber quatre dies després, només va donar positiu en cocaïna. L’advocat del conductor sosté, doncs, la dubtosa fiabilitat de les proves. A més, Cortijo afirma que el conductor li va negar a comissaria que hagués consumit drogues.

Les proves fetes al CAP contradiuen les fetes 'in situ' pels Mossos

Els fets van passar el matí del dia 5 del passat mes d’agost a la carretera T-310, a Montbrió del Camp. El noi va explicar que havia anat de festa, va dormir un parell d’hores al cotxe i després es va posar a conduir. L’accident es va produir cap a un quart de nou del matí. El seu advocat va demanar una anàlisi de sang que es va fer al CAP el mateix dia de l’accident, i l’endemà se li va fer una anàlisi d’orina. Ara s’ha sabut que les dues proves fetes al CAP van donar negatiu en el consum de drogues. A més, la prova d’alcoholèmia que se li va fer al jove al lloc de l’accident va donar un resultat de 0,10mg/l, per sota del límit de 0,15mg/l per a un conductor novell.

Així, en un primer moment, els Mossos van detenir el jove per dos presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu, conducció sota els efectes de substàncies tòxiques i conducció temerària. Ara bé, la policia catalana finalment va acabar retirant l’última acusació, ja que el noi va impactar contra els ciclistes a una velocitat d’entre 50 i 63 quilòmetres per hora en un tram limitat a 90. Tot i així, el cotxe va acabar fregant la tanca i va envestir el grup de ciclistes, on dos d’ells, veïns de Riudoms, van perdre la vida.

Les imatges de la concentració en homenatge als ciclistes morts a Montbrió
Les imatges de la concentració en homenatge als ciclistes morts a Montbrió | Laia Solanellas

 

L'advocat del conductor denuncia falta de cura per part dels Mossos

L’acta de simptomatologia que van redactar els agents dels Mossos apuntava que l’accident s’hauria produït per cansament o bé per la influència de les drogues.  Els policies van interpretar que el fet que el jove conductor no parlés i es mostrés abatut podia evidenciar que havia consumit drogues. L’advocat del conductor afirma que els Mossos haurien d’haver estat «més curosos», perquè en aquests casos «una condemna se sustenta en la declaració que facin els agents sobre els efectes del consum de drogues en la conducció», i això seria suficient per enviar algú a la presó.

Així doncs, després d’haver obtingut els resultats de les analítiques, Jonathan Cortijo lamenta que la societat no hagi respectat prou la «presumpció d’innocència» del jove i reivindica que se sàpiga «la veritat», fent èmfasi en l’alarma social que va generar aquest accident. De fet, una setmana després de l'accident, més de 2.000 persones es van concentrar a Riudoms en memòria dels dos ciclistes. 

El jutjat que s’encarrega del cas és el d’instrucció número 1 de Reus, que manté el conductor en llibertat provisional, sense carnet de conduir ni passaport i amb l’obligació de presentar-se als jutjats un cop per setmana. D’altra banda, les acusacions populars segueixen demanant al jutge que enviï el conductor a presó. Ara és l’Audiència Provincial de Tarragona qui haurà de resoldre el recurs d’apel·lació presentat sobre aquesta qüestió. De moment, però, encara es desconeix la data del judici.