Àngels Salvat, de santa de l'Aleixar a acusada d'arruïnar tot un poble

Va ser detinguda pels Mossos acusada d'haver-se quedat més de 2 milions d'euros de la secció de crèdit local

Si a l'Aleixar hi havia una dona que tothom li hagués deixat diners, era l'Àngels Salvat. Si a l'Aleixar hi havia alguna persona a qui s'hagués telefonat si s'havia de fotre un cop de mà, era l'Àngels Salvat. Si a l'Aleixar algú necessitava organitzar alguna cosa, la primera a ajudar, l'Àngels Salvat. Fins i tot, i així ho expliquen a TarragonaDigital  diversos veïns del poble, literalment, si a l'Aleixar haguessin hagut de santificar alguna persona, aquesta hauria estat l'Àngels Salvat.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'Angelinetes, com l'anomenaven alguns dels veïns d'aquest poble de menys de 1.000 habitants del Baix Camp, entre Maspujols i Vilaplana. Però a finals de setembre tot va canviar. L'Aleixar va patir un sotrac que ningú s'imaginava. Ara costarà recuperar la normalitat. Després d'una auditoria externa per part de la Generalitat de Catalunya del mes de juliol i de no poder donar resposta a la complicada situació per la qual passava la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar, tot es va capgirar.

Primer es van demanar explicacions a l'auditor i després a ella, l'Àngels Salvat, que era la directora financera de la cooperativa i la responsable de la secció de crèdit. El jutge ha decretat presó provisional per a ella. El forat semblava d'un milió d'euros però ha arribat a ser, ara per ara, de 4,5 milions d'euros. Mala gestió però també, i segons les investigacions que estan fent els Mossos i a les quals ha tingut accés aquest mitjà, també presumpta mala fe.

Cartells penjats per tot el poble contra la directora de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar
Cartells penjats per tot el poble contra la directora de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar | Cedida

 

L'Àngels Salvat, té 57 anys, de l'Aleixar de tota la vida i amb vincles a totes les entitats del municipi. Quan van tenir els dos fills, va ser de l'AMPA de l'escola. Va formar part de totes les juntes de les entitats del poble i del Casal. Tothom hi confiava. I molta gent del poble encara li costa creure que l'Angelinetes que ells han conegut de tota la vida, els hi hagi pogut fer això. A falta que s'aclareix tot, i encara innocent fins que es demostri el contrari, totes les proves que han aportat els Mossos en la investigació no deixen gaire espai al dubte. El presumpte ha desaparegut, a l’Aleixar.

Més la confiança que els diners

Però hi ha una cosa que encara dol més als veïns de l'Aleixar. Haver perdut la confiança amb la dona amb qui tothom hi confiava. Quan la notícia es va saber durant l'assemblea; que l'advocat de la cooperativa va fer servir per detallar tot el problema i algunes de les irregularitats que s'havien detectat, la gent no va enfadar-se. Els hi havien dit que havien perdut tots els diners però hi havia una cosa que els hi sabia més greu, haver estat enganyats per l'Angelinetes.

Com si de sobte haguessin baixat les temperatures per sota de zero i tot el poble s'hagués quedat glaçat. Amb l'esperança que la situació es podria arreglar i que no era una gran quantitat de diners, la gent va anar cap a casa pensant que la situació era reversible.

Cartells penjats a l'Aleixar contra la directora de la secció de crèdit de la Cooperativa
Cartells penjats a l'Aleixar contra la directora de la secció de crèdit de la Cooperativa | Cedida

 

Cartells i cassoles

El crac va ser passat el dia 25 de setembre, quan els jubilats ja havien cobrat la pensió i al cap de pocs dies ja no van poder ni treure 25 euros de la caixa. No hi havia diners a la caixa i no hi va haver més solució que tancar per començar a arreglar el desastre, de manera paral·lela en trobar els responsables. Aquí va ser quan  el poble a poc a poc va anar constant que no era un malson, si més no, que no era un malson del qual en podrien despertar fàcilment.

Fa pocs dies un grup de veïns va fer una marxa que va acabar davant de casa de la detinguda i van fer sonar cassoles. I just el matí que els Mossos d'Esquadra van entrar i escorcollar casa seva a l'Aleixar i la van detenir, havien aparegut cartells reclamant els diners que han desaparegut. Alguns, fins i tot, amb la foto d'ella. Familiars els van retirar amb rapidesa.

Tornarà a viure al poble

Tot i que algunes famílies han perdut tot el capital que havien anat acumulant durant anys i que somiaven en deixar als seus fills, i que a poc a poc han anat acceptant que s'han quedat sense res i que serà una odissea recuperar-ho, cap veí s'ha pres la llei per la seva mà. Era un dels fets que preocupava als Mossos, que havien incrementat la vigilància al municipi. L'Àngels, amb el seu marit i els seus fills, seguia vivint al centre del poble. I ho seguirà fent quan pagui o avali la fiança que ha imposat el jutge que porta el cas.