GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU脥 i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not铆cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els bucs d鈥檃ssaig de Reus i la Selva del Camp, espai de creaci贸 per als grups novells

A la Selva del Camp han estrenat un nou buc d'assaig municipal, mentre que els dos bucs municipals de Reus compliran deu anys al desembre
El grup Sorigen fa sis mesos que s贸n usuaris dels bucs d'assaig de Reus | 脌ngel Ullate
 

 

El Camp de Tarragona 茅s un territori amb molta tradici贸 musical. S贸n molts els joves que decideixen compartir la seva afici贸 per la m煤sica amb els seus amics i amigues, per貌 moltes vegades, tirar endavant un grup de m煤sica no 茅s tan f脿cil. Cada vegada hi ha menys masos i es produeixen molts robatoris en locals d鈥檃ssaig, 茅s per aix貌 que molts m煤sics no tenen espais on poder tocar i tampoc es poden permetre llogar un local. 

 

Per aquest motiu, diversos ajuntaments de la zona han posat a disposici贸 dels ciutadans equipaments preparats per tal que qualsevol persona pugui fer-ne 煤s. 脡s el cas de la Selva del Camp, on el consistori ha aprofitat les instal路lacions de l鈥檃ntic col路legi Gil Cristi脿 i Arb贸s per incorporar-hi un buc d鈥檃ssaig municipal anomenat La Nau. Tamb茅 al Baix Camp, a Reus, fa deu anys que es van estrenar els dos bucs d鈥檃ssaig dels quals encara disposa actualment. 

 

Imatge de La Nau, el nou buc d'assaig de la Selva del Camp que entrar脿 en funcionament a l'octubre | 脌ngel Ullate
 

M茅s facilitats pels m煤sics de la comarca

Els bucs d鈥檃ssaig s贸n aules insonoritzades on els m煤sics poden assajar i gravar sense molestar a ning煤 i a un preu assequible. Tant les instal路lacions de la Selva del Camp com les de Reus compten amb un equipament b脿sic (una bateria fixa, micr貌fons, amplificadors, un teclat鈥). El buc de la Selva consta de dues parts, l鈥檃ula on els m煤sics poden assajar i el control. 

 

D鈥檃ltra banda, Reus disposa d鈥檜n espai m茅s ampli i t茅 dos bucs, un de 20 metres quadrats i un altre de 31 metres quadrats. A difer猫ncia de la Selva, a Reus hi ha un estudi de gravaci贸 鈥攓ue connecta amb la sala gran鈥 i disposen d鈥檜n t猫cnic i de material espec铆fic per poder enregistrar qualsevol classe de projecte musical. 

 

La Nau, un viatge musical a la Selva del Camp

Segons explica la regidora de Formaci贸 i Joventut de l鈥Ajuntament de la Selva del Camp, Laura Girona, a la Selva hi ha bastants grups 芦per貌 molts estan utilitzant garatges o ho fan a casa seva i fan molt soroll i molesten禄. Girona assegura que molts m煤sics 芦ja m'han demanat un espai i ja volen saber quan ho iniciem禄. 

 

脡s per aix貌 que, des de l鈥櫭爎ea de Formaci贸 van decidir tirar endavant aquesta iniciativa i 茅s aix铆 com neix La Nau. 芦La Nau com a viatge musical禄 apunta la regidora, que explica que el nom li va venir quan va entrar al buc per primera vegada: 芦茅s per l鈥檈st猫tica, quan van ficar els llums i vaig entrar aqu铆 vaig pensar 鈥榮embla una nau espacial鈥 i se li ha quedat el nom禄. 

 

El buc de la Selva del Camp entrar脿 en funcionament cap a l'octubre | 脌ngel Ullate

 

Al Centre de Formaci贸 Gil Cristi脿, menys dansa, totes les activitats comencen a l鈥檕ctubre i el buc no ser脿 una excepci贸. 芦Ara el que cal fer 茅s parlar amb les entitats, primer amb l鈥橢scola de M煤sica perqu猫 ells tamb茅 han fet cursos de gravaci贸, i ensenyar-los l鈥檈spai. A partir d鈥檃qu铆 crear un horari i organitzar-ho tot禄. 

 

Pel que fa a les tarifes, 芦la intenci贸 茅s demanar una tarifa simb貌lica禄, una xifra que no tenen clar quina ser脿 per貌 芦gratu茂t no ser脿, perqu猫 les coses gratu茂tes no es valoren i sap greu, per貌 茅s aix铆禄. En aquest context, Girona fa una aproximaci贸 i diu que 芦hem pensat posar una tarifa m铆nima de 5 euros per hora禄. 

 

Deu anys de bucs a la capital del Baix Camp

Tornem a la capital perqu猫 a Reus fa deu anys que es van inaugurar els dos bucs d鈥檃ssaig. El seu gerent, l鈥橢nric Granollers, explica que 芦aix貌 venia dels anys 90, quan els m煤sics demanaven un lloc on poder assajar禄 perqu猫 abans 芦molts grups llogaven locals o galliners per貌 es produ茂en molts robatoris禄.

 

Aix铆 doncs, 芦la regidoria de Joventut va impulsar aquesta iniciativa i van aprofitar la creaci贸 del Casal Jove per incorporar-hi aquests bucs d鈥檃ssaig禄. Finalment, el desembre de 2010 els bucs reusencs van obrir les seves portes als m煤sics de la comarca.

 

Terra Ferma 茅s un dels usuaris m茅s veterans dels bucs, fa vuit anys que assagen all脿 鈥攃inc com a formaci贸 oficial de Terra Ferma鈥 i estan molt contents amb el servei, aix貌 s铆, entre bromes demanen 芦que torni la m脿quina de caf猫 que hi havia abans禄. Acostumen a passar pels bucs almenys un cop a la setmana i s鈥檋i poden passar hores all脿 dins. A m茅s, van gravar la seva primera maqueta i una can莽贸 als bucs de Reus i no descarten tornar a gravar alguna cosa per貌 芦volem obrir nous fronts禄 asseguren.

 

Terra Ferma intenta assajar als bucs de Reus almenys un cop a la setmana i acostumen a estar-hi unes tres hores | 脌ngel Ullate
 

D鈥檃ltra banda, Sorigen 茅s un grup molt novell i nom茅s fa sis mesos que utilitzen els bucs de Reus. Abans assajaven al mas d'un dels integrants, per貌 芦era una mica rotllo pel tema dels amplificadors禄. Alguns d'ells formaven part del grup Plombers i ja havien utilitzat els bucs anteriorment, aix铆 que quan va n茅ixer el nou grup, tamb茅 van decidir utilitzar-los. Sorigen intenten anar-hi un cop a la setmana. 

 

M茅s serveis a banda dels bucs d鈥檃ssaig

A banda, als bucs de Reus es proporcionen altres serveis gratu茂ts: el d鈥檃ssessorament, el d鈥檈nregistrament i els de consignes. Segons explica l鈥橢nric, el servei d鈥檃ssessorament 芦acostumen a ser consultes que ens arriben a trav茅s de Facebook o un cop s贸n als bucs禄. La major part dels usuaris dels bucs 芦ja ho tenen molt per la m脿 i 茅s un servei que normalment no necessiten禄 per貌 que, tot i aix貌, existeix. 

 

A l鈥檋ora de voler enregistrar algun projecte 芦es fa un contacte previ per con猫ixer les necessitats que t茅 el grup禄. A m茅s, hi ha deu taquilles gratu茂tes on els m煤sics poden guardar els seus instruments. 芦Moltes vegades venen directes de la feina o de l鈥檈scola i no els d贸na temps a passar per casa a buscar els instruments禄. 

 

Reus disposa d'un estudi de gravaci贸 per poder enregistrar qualsevol projecte musical | 脌ngel Ullate
 

Per la seva banda, a la Selva no volen posar un estudi de gravaci贸 i si alg煤 vol gravar alguna cosa, haur脿 de portar el seu propi material. 芦Nosaltres nom茅s posarem l'espai, el que volem fer 茅s oferir les eines per poder gravar qualsevol projecte禄 assegura la regidora. A m茅s, Laura Girona vol posar unes taquilles com les de Reus i parlar amb l'Escola de M煤sica perqu猫 芦si els sobren instruments, podem deixar-los aqu铆 per si algun dia algun m煤sic els necessita禄. 

 

Un servei no nom茅s per joves

La regidora de Formaci贸 i Joventut de la Selva matisa que 茅s una iniciativa que s鈥檋a impulsat des de l鈥櫭爎ea de Formaci贸 perqu猫 芦si es potencia des de l鈥櫭爎ea de joventut, molta gent es tira endarrere. Quan fem activitats de l鈥櫭爎ea de Joventut ja nom茅s s鈥檋o miren els joves禄, aix铆 el p煤blic 茅s m茅s ampli i no es limita als joves. 

 

En aquest sentit la regidora insisteix que el buc 茅s un espai per tothom 芦des d鈥檜na persona de 60 o 80 anys a una de 15禄. De fet, explica que 芦gent gran que canta can莽ons populars i que estan assajant en cases particulars tamb茅 han vingut a preguntar pel servei禄. Tot i aix貌, Girona no descarta fer activitats m茅s enfocades als joves, 芦com que tamb茅 s贸c regidora de Joventut, tamb茅 farem alguna activitat conjunta amb els joves, va tot molt lligat禄. 

 

La regidora de Formaci贸 i Joventut de la Selva del Camp no vol que el buc sigui un espai exclusiu pels joves | 脌ngel Ullate

 

D'altra banda, els usuaris dels bucs de Reus, l鈥橢nric assegura que, normalment, tenen molts grups formats per joves per貌 tamb茅 tenen usuaris de tota mena. De fet, noms com Fito Luri, Ariel Santamaria o Joan Masd茅u s贸n alguns dels que han passat pels bucs reusencs. A m茅s, l鈥橢nric explica que 芦una vegada vam tenir un grup de M猫xic que estava de gira per la zona i van venir a assajar aqu铆禄. 

 

Pel que fa a la demanda acostumen a tenir entre 10 i 12 grups per setmana per貌 que la cosa va molt a temporades 芦hi ha setmanes que est脿 quasi ple i n鈥檋i ha d鈥檃ltres que hi ha molt poca gent禄. 

 

M茅s activitats al voltant dels bucs 

Des de Reus, l鈥橢nric explica que alguna vegada han organitzat concerts, 芦sobretot pels grups m茅s novells, per ajudar-los a donar-se a con猫ixer禄. Tamb茅 han realitzat algun curs de t猫cnic de so o de gravaci贸 i han organitzat els bucs al carrer, on 芦posem els instruments al carrer i la gent pot tocar. 脡s una activitat que funciona i que no descartem tornar-la a fer禄. 

 

Des dels bucs de Reus s'organitzen altres activitats relacionades amb els bucs  | 脌ngel Ullate

 

Paral路lelament, a la Selva, Laura Girona assegura que no descarten organitzar alguna activitat com aquesta un cop el funcionament del buc ja estigui organitzat. 

 

D鈥檃ltra banda, tant Reus com la Selva tampoc descarten arribar a fer alguna activitat conjunta entre els usuaris dels dos bucs i, fins i tot, d鈥檃lgun altre buc de la comarca. Girona diu entre riures 芦estaria b茅, no ho havia pensat, quan estigui engegat es pot mirar de fer alguna cosa... 鈥楤uqueros鈥 es podria dir禄. 

 

Imatge d'un dels dos bucs municipals de Reus | cedida