CUP i Unió de Pagesos denuncien opacitat en la carretera de La Selva

Consideren que s'ha amagat informació al voltant del projecte | Acusen Vinyals i Masdéu de servir-se de la Diputació

El projecte de la nova carretera entre Almoster i La Selva del Camp s'ha d'aprovar aquest divendres al ple de la Diputació de Tarragona. Abans que això no passi, la CUP i Unió de Pagesos han volgut fer un darrer gest de pressió i han denunciat, davant l'Ajuntament de La Selva, l'«opacitat» que consideren que ha envoltat tot aquest projecte des del principi. Asseguren, entre altres, que hi ha motivacions per impulsar aquest projecte que estan ocultes i que «esperem saber-ho algun dia», confia Edgar Fernández, diputat provincial de la CUP.

 

«No era una petició expressa dels pobles i no era una prioritat al Pla Zonal de Carreteres», explica Fernández, «el senyor Masdéu hi ha posat criteris polítics», continua. El cas és que, aquest mandat, La Selva ha tingut dos alcaldes fruit del pacte de govern. Jordi Vinyals, d'ERC, ho ha estat el primer i el darrer any, mentre que Josep Masdéu, del PSC, ho ha estat els dos anys centrals. Coincideix, a més, que tots dos són diputats provincials pels respectius partits, una situació que, segons Edgar Fernández, no és casual.

La carretera T-3231 uneix Almoster i La Selva del Camp
La carretera T-3231 uneix Almoster i La Selva del Camp | Jordi Olària

 

La carretera de La Selva, dues propostes sobre la taula

Tant la CUP com Unió de Pagesos recorden que s'han presentat més de 20 al·legacions al projecte i que fins i tot la Generalitat va emetre un informe mediambiental favorable a les al·legacions, un estudi que s'ha ignorat per part de la Diputació. Els opositors al projecte que, amb tota seguretat, s'aprovarà divendres, es decantaven per millorar la carretera actual en lloc de fer-ne una de nova en bona part del seu traçat.

Millorar la carretera actual, la preferida per pagesos i propietaris

De les dues opcions que hi havia sobre la taula de la Diputació amb més possibilitats de fer-se realitat, CUP, pagesos, propietaris i entitats ecologistes i de defensa del territori optaven per millorar la via actual. Es tractaria d'adequar la carretera que connecta Almoster i La Selva al trànsit que hi passa actualment sense afectar cap propietari que no estigui, ja, a tocar de la carretera. Es tractava d'una proposta pressupostàriament més cara, però segons Edgar Fernández, la Diputació de Tarragona compta amb un pressupost molt elevat per les poques competències que té, i és per això que «mai el criteri econòmic ha condicionat projectes a la Diputació».

La carretera T-3231, que uneix Almoster i La Selva del Camp
La carretera T-3231, que uneix Almoster i La Selva del Camp | Jordi Olària

 

La Diputació opta per fer una carretera nova

La segona proposta, que és la que s'acabarà aprovant divendres si no hi ha sorpreses, és la de construir una carretera nova en paral·lel a l'actual durant bona part del seu traçat. Tot el que queda dins el terme municipal d'Almoster quedarà igual, millorant la via. Bona part del que queda dins el terme municipal de La Selva quedarà desdoblat, deixant l'actual carretera com un camí de servei. Es tracta d'un projecte més econòmic, però amb més impacte ambiental i sobre el territori.

Es tracta d'un traçat que, des d'Unió de Pagesos, consideren «irracional», segons explica Josep Maria Juncosa, membre del sindicat agrari. En la mateixa línia es mostra el grup impulsor de la CUP a La Selva —es tracta de l'òrgan embrió d'una futura assemblea cupaire local—, que considera, per boca d'Elisenda Pallejà, que hi ha hagut «opacitat i manca d'informació», i recorda que «sense l'autorització de l'Ajuntament, aquest projecte no hagués tirat endavant».

Un tram de la carretera entre La Selva i Almoster
Un tram de la carretera entre La Selva i Almoster | Jordi Olària

 

Acusen Vinyals i Masdéu de servir-se de la Diputació

Edgar Fernández ha exposat les que, a parer de la CUP, són pràctiques poc sanes democràticament parlant i que, afirma, es produeixen a la Diputació de Tarragona com dinàmiques habituals. Un exemple, relacionat amb aquest projecte, és el seu pas per la comissió pertinent. Abans d'aprovar-se al ple d'aquest divendres ja ha hagut de passar per una comissió on, segons explica Fernández, «va arribar dues hores abans de la comissió com un assumpte sobrevingut», i no pas amb la planificació i debat que, a parer de la CUP, caldria en aquests projectes.

Segueixen, a més, acusant els dos diputats provincials que aquest mandat han ocupat l'alcaldia de La Seva, Jordi Vinyals i Josep Masdéu. Afirmen que s'han servit de la seva condició de diputats per tirar endavant un projecte que cap dels dos pobles demanava en la forma en què es concretarà. De fet, si la iniciativa per la nova carretera l'ha portat La Selva i no Almoster, explica Edgar Fernández, «caldria mirar qui és diputat i alcalde i qui no».

La carretera T-3231 quan arriba a La Selva del Camp
La carretera T-3231 quan arriba a La Selva del Camp | Jordi Olària

 

No descarten mobilitzacions

Divendres acaba el tràmit burocràtic i administratiu del projecte de la carretera entre La Selva i Almoster. Els seus opositors són conscients que, llavors, poden començar a treballar en qualsevol moment, però tot i això no donen la batalla per perduda. Sense tenir res previst ara mateix, no descarten acabar organitzant mobilitzacions de protesta abans no comencin les obres o quan les màquines es posin a treballar; unes mobilitzacions a les quals, probablement, s'hi podrien sumar, a més de la CUP i Unió de Pagesos, les entitats ecologistes i en defensa del territori que han mostrat la seva oposició a l'actual projecte.

CUP i Unió de Pagesos critiquen el projecte de la carretera de La Selva
CUP i Unió de Pagesos critiquen el projecte de la carretera de La Selva | Jordi Olària

 


Comentaris