El cel de Prades, present en un dels congressos d'astrofísica més importants del món

Es presentarà un projecte de recerca científic fet, exclusivament, amb imatges capturades des de Prades
Imatge de la Galàxia M101 capturada des del municipi de Prades  | cedida
 

 

El pròxim dilluns 8 de juliol es presentarà al 355 Symposium de la Unió Internacional d'Astronomia (IAU), a Tenerife, un projecte de recerca científica fet exclusivament amb imatges capturades des de Prades, al Baix Camp. Sota el títol «A 100h imaging of M101 with a samll telescope: reaching the limits surface brightness science» es mostrarà la qualitat del cel de Prades i la feina de 100h d'imatges de la galàxia M101 amb un telescopi amateur des del municipi. És el primer projecte científic d'astronomia fet exclusivament amb dades capturades a Prades en el qual es destaca la qualitat d'imatges que es poden obtenir fins i tot amb un telescopi amateur en indrets amb  bona qualitat de cel fosc com és el cas de Prades. 

 

El projecte, que ha durat sis mesos, ha estat realitzat per Aleix Roig, d'Astroprades, juntament amb un equip d'astrofísics de l'IAC (Institut d'Astrofísica de Canàries) amb Raúl Infante com a investigador principal. Des de Prades es realitzava la captura de les imatges i l'IAC s'encarregava de la reducció de les dades i la seva anàlisi. En el programa d'aquest symposium internacional, del 8 al 12 de juliol, a més d'Astroprades hi seran presents conferenciants d'altres països. 

 

Aquest projecte ajudarà a posicionar el cel de Prades en el món de l'astronomia

Aleix Roig d'Astroprades en destacada la importància de l'esdeveniment «penso que pot ser un impuls definitiu pel projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades (PAP) i que posicionarà Prades per primer cop també a la punta de la llança de la ciència en astronomia». «Aquí és on hi ha una oportunitat real de fer contribucions en recerca. El PAP s'equiparà amb telescopis de menor diàmetre però amb una disposició de temps molt major que amb els equips més grans que disposen d'una gran demanda de temps d'observació i, per tant, poc temps per a cada projecte. El cel de Prades demostra, amb aquest projecte, la seva idoneïtat per acollir projectes de recerca professional». «Han estat uns mesos de dormir poc, no fer cap imatge bonica del cel (tenia el telescopi 100% per aquest projecte), i treballar per fer-ho realitat». 

 

Nous futurs per al projecte

El projecte també es presentarà al novembre durant la Convenció d'Astronomia de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell (AAS) amb Aleix Roig d'Astroprades, membre de la Junta Executiva de l'AAS i co-coordinador del grup d'Astrofotografia i el Dr. Ignacio Trujillo, supervisor de l'estudi i astrofísic de l'IAC. 

 

Des de fa anys, el municipi de Prades està treballant per fer realitat el PAP, que s'ubicarà als afores del municipi. L'associació d'astronomia, Astroprades, ha sigut la impulsora d'aquest projecte i, juntament amb l'Ajuntament de Prades, té organitzades activitats d'astronomia els pròxims mesos que es poden consultar en aquest enllaç