Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant inicien les obres per escalfar tres equipaments municipals amb biomassa

La instal·lació d'unes calderes alimentades amb residus forestals, que es farà a nou municipis tarragonins, permetrà al municipi reduir l'emissió 100 tones de CO2 l'any
La instal·lació s'ubicarà al costat del Centre de Dia. | Cedida
 

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja estan en marxa. Aquestes s'emmarquen en el projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat', impulsat per la Diputació de Tarragona i del qual en formen part vuit municipis tarragonins més. El seu objectiu és incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa que s'instal·larà al nucli de Vandellòs tindrà una potència de 150 quilowatts i s'ubicarà darrere de les instal·lacions del Centre de Dia. La instal·lació, per a la qual s'ha previst una inversió de gairebé 120.000 euros, donarà calor a tres equipaments municipals: l’Ajuntament de Vandellòs i l’edifici que comparteixen el Centre d’Atenció Primària i el Centre de Dia. Les obres han començat amb la instal·lació d’una caldera i la construcció d’una sitja, i continuaran amb la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera cap als equipaments municipals. Està previst que els treballs finalitzin el proper mes d’octubre.

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples i diversos, especialment a nivell ambiental. El funcionament de les instal·lacions permetrà reduir les emissions en 97 tones de CO2 l’any, el que suposarà un estalvi econòmic d'aproximadament 39.000 euros anuals respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests tres equipaments. D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permetrà revalorar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per protegir les persones, els béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior. A Vandellòs es preveu un consum aproximat de 63 tones anuals d’estella.

Alcover també ha començat les obres d'instal·lació de la central de biomassa | Cedida
 

Un projecte estratègic per al territori

El projecte 'Xarxa de Calor de Proximitat' de la Diputació de Tarragona vol crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, hi haurà vuit municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat i està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa aquest hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La Unió Europea cofinança el cel cinquanta per cent de l’import, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262 milions d'euros. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25 per cent d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor, ja que té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i l'aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte i que s'estendrà entre la població escolar i adulta amb sessions formatives. 

"Atenció: Relleu a l'alcaldia d'un municipi del Baix Camp" "Miami Platja tindrà 2 nous passos sobre la via del tren, a l'espera de desmantellar-la"