Un forat econòmic deixa la Cooperativa de l'Aleixar sense liquiditat

S'haurien alterat documents i no s'haurien perseguit crèdits a morosos durant deu anys

La secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar no té liquiditat per fer front a retirades de diners segons ha pogut saber TarragonaDigital. La falsificació de documents i la no persecució de crèdits de socis morosos durant deu anys hauria provocat un forat econòmic del qual es desconeix la proporció segons expliquen diversos socis de la Cooperativa i han confirmat a aquest mitjà els serveis jurídics de la mateixa cooperativa. Sense saber, encara, qui pot ser responsable d'aquesta situació, com a primer protocol d'actuació s'han revocat els poders a la directora de la secció de crèdit i a l'auditor de la Cooperativa.

La situació s'ha descobert després que l'any 2016, l'auditoria de la Cooperativa arribés a la Generalitat amb un informe de l'auditor que venia a dir que no podia opinar sobre la situació comptable. És en aquest moment quan es va obrir una la investigació pertinent; la situació s'ha acabat denunciant als Mossos d'Esquadra, que ho investiga des de la seva unitat d'estafes, a Sabadell. Així s'ha comunicat, aquest dimarts al vespre, als socis de la cooperativa en una reunió extraordinària.

Tal com expliquen persones presents a la reunió, «l'auditor no es creu la comptabilitat» que ha trobat. Ho corroboren els serveis jurídics de la Cooperativa, que la recomanació de la Generalitat és que no es creguin la comptabilitat. Ara es constituirà una comissió de sis persones entre junta de l'entitat i plantilla per tal d'adreçar la situació, i és que si no s'aconsegueix, poden perillar els dipòsits de les famílies sòcies de la secció de crèdit. La comptabilitat, que segons alguns socis els auditors que l'han revisat per sorpresa consideren que no quadra, va ser aprovada per junta.

Seu de la Cooperativa de l'Aleixar
Seu de la Cooperativa de l'Aleixar | Ajuntament de l'Aleixar

Sense liquiditat a la secció de crèdit de la Cooperativa

Es desconeix tant la quantitat del forat econòmic com on han anat a parar els diners, però el BBVA ha bloquejat les operacions amb targetes. Alguns veïns del poble afirmen, de fet, que els darrers dies s'havia limitat la quantitat econòmica que es permetia retirar dels comptes de la secció de crèdit, fet que va començar a disparar totes les alarmes i rumors.

Aquest dimarts al vespre s'ha informat als socis que cal que canviïn el compte on se'ls ingressen les pensions i on es paga el deute. Davant la quantitat de famílies afectades, es procedirà a registrar aquelles que puguin patir vulnerabilitat social per tal d'ajudar-les de manera prioritària. En paral·lel cal reconstruir la comptabilitat de la Cooperativa, perquè ara mateix no quadra amb la seva situació real perquè hi figurarien, per exemple, passius que no existeixen

La Cooperativa i l'agrobotiga, fora de perill

La reunió d'aquest dimarts al vespre, segons algunes fonts, s'hauria començat a convocar per mitjà de correu postal diumenge passat. Durant la trobada s'ha volgut tranquil·litzar els socis de la Cooperativa de l'Aleixar respecte al seu futur. La complicada situació econòmica afecta exclusivament la secció de crèdit, afirmen, i no perillen ni la viabilitat de la Cooperativa ni la de l'agrobotiga.

Amb tot, la Cooperativa de La Selva Coselva donarà suport a la de l'Aleixar pel que fa a conceptes com el pagament de crèdits o de la fruita seca. La mateixa solidaritat s'ha mostrat des de la Federació de Cooperatives Catalunya segons s'explica des de fonts pròximes a la de l'Aleixar. En cas que fos necessari, la Cooperativa de l'Aleixar compta amb patrimoni propi, com el magatzem, les mateixes instal·lacions o l'establiment de l'agrobotiga.