Coselva absorbirà la Cooperativa de l'Aleixar

La Cooperativa de La Selva i l'Ajuntament de l'Aleixar comprarien els immobles de l'entitat en fallida
Plaça de la Vila de l'Aleixar | Isma Llanes

 

L'Ajuntament de l'Aleixar vol comprar les instal·lacions de la Cooperativa del poble. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, el consistori considera que és una manera de poder injectar líquid a l'entitat per tal d'intentar ajudar als socis afectats pel forat econòmic. El govern local estaria disposat a pagar els 320.000 euros amb què estan taxats, ara mateix, els immobles de l'entitat agrària, tot i que tal com va apuntar a TV3 fa uns dies i ha confirmat a aquest mitjà, finalment adquiriria només les oficines.

La idea de l'Ajuntament de l'Aleixar, segons explica el seu alcalde, Toni Abelló, és poder fer efectiva la compra abans que el procés concursal dugui les propietats de la Cooperativa a una subhasta pública. Si s'intercedeix abans, detalla el batlle, s'assegura un mínim preu que amb una subhasta quedaria, probablement, força reduït. L'última paraula la tenen el jutjat Mercantil i la Generalitat, que és qui ha d'autoritzar l'administració local a poder comprar aquests edificis.

Instal·lacions del magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Coselva i Ajuntament es repartirien els actius de la Cooperativa

En la mateixa situació hi ha la Cooperativa de La Selva, Coselva, que també té intenció de presentar una oferta per adquirir part dels actius immobiliaris de la Cooperativa de l'Aleixar. Segons ha confirmat a aquest mitjà el gerent de Coselva, Pere Ferré, l'entitat selvatana està estudiant una oferta econòmica superior a la de l'Ajuntament de l'Aleixar per tal de comprar el magatzem i l'agrobotiga, una operació que, a la pràctica, comportaria l'absorció de la Cooperativa de l'Aleixar.

Pere Ferré aclareix que «la Cooperativa de l'Aleixar és sòcia de Coselva des dels anys 90», i des del primer moment es van posar a disposició seva per ajudar en el que poguessin. Aquest ajut, ara, es podria materialitzar a través d'una absorció, explica Pere Ferré. «L'any vinent la Cooperativa de La Selva es faria càrrec del magatzem i l'agrobotiga de l'Aleixar». «La Generalitat posaria el màxim de recursos perquè nosaltres poguéssim pagar el màxim pel magatzem i l'agrobotiga» afegeix el gerent de Coselva. Tot plegat «perquè els socis poguessin cobrar el màxim de diners».

Magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

La diferència econòmica de les dues ofertes

L'estratègia que ara mateix té més possibilitats de materialitzar-se, per tant, seria la següent. L'Ajuntament de l'Aleixar adquiriria les oficines de l'entitat per uns 120.000 euros, mentre que Coselva es quedaria amb el magatzem i l'agrobotiga per un preu de fins a 400.000 euros. La diferència del preu de les ofertes rau en el fet que la primera és d'una administració local i la segona d'una cooperativa.

La proposta del consistori de l'Aleixar és el màxim que pot oferir si no vol arriscar-se a incórrer en un delicte de malversació de fons públics, i és que la Llei de Racionalització de l'Administració Local, la LRSAL, no permet que un Ajuntament presenti una oferta superior al preu de taxació. Pel que fa a Coselva, en tractar-se d'una cooperativa, comptaria amb ajut de la Generalitat per fer efectiva la seva oferta.

Instal·lacions de Coselva | Coselva

 

Coselva absorbiria la Cooperativa de l'Aleixar

Coselva, com a entitat privada, no està limitada per aquesta llei. A més, en el seu cas no es tracta només d'adquirir un immoble, sinó del que suposa absorbir una altra cooperativa per a la seva activitat i, per tant, el valor de l'operació per a l'entitat selvatana augmenta. En el seu cas pot comptar, a més, amb un ajut de la Generalitat de Catalunya a través del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El departament d'Agricultura de la Generalitat compta amb un pla de competitivitat referent a les cooperatives. A grans trets, tal com el delegat territorial de la conselleria, Àngel Xifré, va explicar a TV3 i ha confirmat a aquest mitjà, «afavorim la concentració de les cooperatives, perquè les petites tenen poc múscul; si es produeix aquest fet, subvencionem la cooperativa que absorbeix». En aquest cas, «la cooperativa de La Selva, pel seu volum, podria rebre una subvenció de fins a 400.000 euros», detalla Xifré.

Agrobotiga i magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Els socis de l'Aleixar tindran l'última paraula

Si les dues ofertes s'acaben definint, el vistiplau final el donaran els socis de la Cooperativa de l'Aleixar en una assemblea encara per convocar; no seria, però, abans de meitats de desembre. El pròxim 4 de desembre se'n celebrarà una, d'assemblea, que tindrà per únic objectiu nomenar un nou auditor per tal que signi els comptes del 2017 i es puguin formalitzar. Les assemblees informatives s'han repetit sovint, a la cooperativa, des que es va destapar el forat econòmic existent.

Tot plegat després que ahir, l'exdirectora financera de la Cooperativa de l'Aleixar fos posada en llibertat amb càrrecs després de fer efectiva la fiança a través d'hipotecar una finca. La investigació policial i la causa judicial segueixen obertes i sota secret de sumari, tot i que ja se n'han conegut els primers indicis. La mateixa Cooperativa de l'Aleixar, però, ha estat posant ordre a la seva comptabilitat, un exercici que ha servit per descobrir que la majoria d'actius financers de l'entitat van desaparèixer durant el 2016.

"Surt de la presó l'exdirectora financera de la Cooperativa de l'Aleixar" "Riudoms crea rutes escolars a la casa pairal de Gaudí"