La Tronada i l'Arribada, protagonistes de la Festa Major de les Borges del Camp

La festa en honor a la Mare de Déu de la Riera, declarada Festa d'Interès Nacional, rememora els actes més tradicionals i els orígens
Imatge de l'Arribada en honor a la Mare de Déu de la Riera a les Borges del Camp 2017 | TarragonaDigital.com

 

Cada dia falta menys per a la fi de l'estiu, temporada de calor, carrer i, sobretot, festes majors. L'arribada del mes de setembre, però, no és sinònim que aquests gaudis acabin. Tant és així, que el primer cap de setmana del novè mes de l'any, entre els dies 7 i 10, les Borges del Camp celebra la Festa Major de la Mare de Deú de la Riera. Una festivitat celebrada des de fa segles en els romiatges que se celebraven des que la imatge de la santa fou trobada, declarada Festa d'Interès Nacional l'any 2010, i que, per sobre de tot, rememora amb intensitat els actes més tradicionals i els orígens que identifiquen el poble: la Tronada i l'Arribada.

Consulteu en aquest enllaç el Programa d'actes de la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp 2019.

La Tronada i l'Arribada, identitat borgenca

Indiscutiblement, la jornada més destacada i emotiva serà del dissabte 7 de setembre, que encetarà la Festa Major. A la una del migdia, se celebrarà la Tronada, amb l'aviada per part l'home i la dona més grans de la localitat, el repic de campanes i l'actuació posterior dels gegants Serè i Marinada al ritme de la música de la Colla de Grallers i Timbalers. Més tard, a les nou del vespre, serà el torn de l'Arribada, un acte celebrat des de fa molts segles i del qual hi ha les primeres documentacions el 1859.

Com és tradicional, l'acte començarà amb la processó cap a l'Ermita de la Mare de Déu de la Riera, protagonitzada pel Ball de Diables, element festiu patrimonial d'interès nacional i que és present en l'acte des de, com a mínim, el 1880. En arribar, es farà la salutació a la Mare i s'iniciarà la davallada cap al poble, on es farà el tradicional nomenament d'Alcaldessa d'Honor a la santa i la tradicional salutació a la Mare de Déu de la Riera, enguany a càrrec del Sr. Josep Maria Cruset, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona. L'acte acabarà, com no pot ser d'altra manera, amb el foc dels diables i amb un espectacle pirotècnic a la fi de la processó.

L'Arribada, un dels actes més destacats de la Festa Major de Les Borges del Camp | Isma

 

Propostes per a totes les edats i per fomentar la participació

Al voltant dels actes centrals, el programa de la Festa Major presenta un format consolidat que té en compte totes les edats i que busca orquestres, espectacles i activitats que convidin a la participació. Entre els actes previs, que començaran el cap de setmana anterior, destaquen l'Arribada infantil, la XXVII Trobada de Gegants, Grallers i Timbalers i el Pregó de Festa Major, a càrrec, aquest any, de la Colla Joves Els Havanus.

Ja entrats en la Festa Major, la música també tindrà un gran protagonisme. No només pels diversos concerts de les orquestres Venus i Nova Saturno, sinó també pels concerts de la Nit Jove, amb els reusencs Segona Mà, el tribut a Obrint Pas de Seguirem i els Dalton Bang. L'incansable actor i director Joan Pera oferirà un espectacle humorístic a mode de recull dels millors 'shows' de l'humorista Joan Capri, i també hi haurà espai per als infants, amb la novetat de la Cagada del Ruc Carmeo, la Festa Major de la Mainada, els inflables o el parc aquàtic. 

Processó i correfoc per la Mare de Déu de la Riera a les Borges del Camp | Josep

 

"🎉AGENDA: Tots els actes de la Festa Major de les Borges del Camp!" "La Diputació treballa en la millora de la T-704 entre l'Aleixar i Vilaplana"