Imatge d'un stolpersteine

L'Albiol ret homenatge a Miquel Maydeu Pallerola, primer català assassinat en un camp de concentració nazi

Maydeu va morir a Mauthausen al 1940 | Es col·locarà un 'stolpersteine', una llamborda que homenatja a les víctimes del nazisme

L'Albiol retrà homenatge a Miquel Maydeu Pallerola, el primer català assassinat als camps de concentració nazis. Al darrer ple municipal, l'ajuntament va aprovar la col·locació d'una llamborda 'stolpersteine' en honor al veí del municipi que va morir assassinat l'any 1940 a Mauthausen.

Per poder efectuar l'homenatge, el consistori albiolenc ha demanat col·laboració a Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen i el Centre d’Estudis Selvatans per dur a terme aquesta acció.

El 13 d'agost de 1940, Miquel Maydeu Pallerola va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va entrar amb el número de matrícula 3781. Just un mes després, el 13 de setembre, va morir assassinat al mateix camp de concentració, pel que es va convertir en el primer català assassinat a mans dels nazis en aquestes instal·lacions.

Un homenatge internacional per a les víctimes del nazisme

Un 'stolpersteine' és una llamborda quadrada de 10 per 10 centímetres fabricada amb formigó i amb un bany de llautó, on es graven les dades de persones empresonades o deportades. Normalment, es col·loquen a la via pública, davant la casa o edifici on la víctima va viure o treballar abans que fos empresonat.

L'Ajuntament de l'Albiol explica que cada peça d'aquest tipus de llamborda és única, ja que es realitza a mà, com a gest de respecte i humanitat per als qui van patir l'exterminació nazi a mitjans del segle passat.

Els 'stolpersteine' són obra de l'artista alemany Gunter Demnig, i actualment n'hi ha més de 75.000 distribuïts a més 1.800 ciutats d'una vintena de països.


Comentaris