L'espectacularitat del cel de Prades es podrà viure aquest dissabte amb l'apagada de llums

L'Associació Astroprades organitza, el proper dissabte 4 de maig, la jornada per posar en valor els cels del municipi
Plaça Major de Prades amb el cel estrellat | Aleix Roig

 

El proper dissabte 4 de maig l’Associació Astroprades, juntament amb el suport de l’Ajuntament de Prades, organitza la jornada ‘Prades apaga els llums i encén els estels amb activitats obertes i gratuïtes per a tothom que ho desitgi. L’esdeveniment té com a objectiu posar en valor els excel·lents cels de Prades, en una nit molt fosca i sense Lluna com la del mateix dia.

La jornada s’iniciarà a les 19.30 hores, al centre Cívic de Prades, amb la conferència ‘Protecció del medi natural nocturn i contaminació lumínica’ a càrrec de tècnics del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya. Seguidament, diversos establiments oferiran propostes gastronòmiques vinculades amb l’astronomia i l’univers que ens envolta.

A les 22.30 hores, es donarà el tret de sortida del compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble i hi haurà dos punts d’observació, a la Plaça Major i a la Plaça dels Arbres, on se situaran monitors astronòmics especialitzats que guiaran als visitants.

 

Estrena del documental ‘El cel de Prades’

A la Plaça Major també es realitzarà l’estrena de ‘El cel de Prades’, un documental produït per l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte. El passat 8 de febrer ja es va fer una primera apagada dels llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse de la peça audiovisual  i la foscor va assolir màxims històrics mai enregistrats abans amb valors de 21,20 mag/arcsec2 al bell mig de la plaça.

La iniciativa del documental va sorgir d’Astroprades amb la voluntat de posar en valor els cels foscos de les Muntanyes de Prades i el Montsant, com també reivindicar la qualitat del cel nocturn al municipi en el marc del projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Protecció del cel nocturn

La vila de Prades i municipis dels voltants s’estan sumant per millorar la qualitat del cel nocturn. L’Ajuntament de Prades ha anat substituint els fanals de la vila per uns de LED PC Ambre i l’Associació Atroprades ja té instal·lat, al Tossal de la Baltassana, l’aparell SQM que permet mesurar la foscor de les Muntanyes de Prades de forma contínua gràcies a la col·laboració de Meteoprades.

"ELECCIONS: L'únic poble del Baix Camp on ERC no ha guanyat les eleccions" "Els dos pobles de la Costa Daurada que compartiran trenet turístic"