De liderar la reacció dels atemptats de Cambrils a imputat per l'1 d'Octubre

El cap i el sotscap de la comissaria de Cambrils, investigats per un presumpte delicte de desobediència arran d'una denúncia de la Guàrdia Civil l'1-O
Moment de la retirada dels agents de la Guàrdia Civil de Mont-roig del Camp, l'1 d'octubre. | TarragonaDigital

 

Just la setmana que es complirà un any de l'atemptat de Cambrils, TarragonaDigital pot avançar que el cap de la comissaria de Cambrils dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Agustí Pàmies, i el seu segon, el sergent Josep Manel Balenyà, estan imputats pel jutjat del Penal número 1 de Reus per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre. Segons ha pogut saber aquest mitjà de fonts judicials, els dos comandaments del cos estan imputats per un presumpte delicte de desobediència arran d'una denúncia que es va cursar per un informe de la Guàrdia Civil. El jutge ha acceptat a tràmit la denúncia i s'espera que en les setmanes vinents, i quan també s'acosten els 12 mesos de la celebració del referèndum, siguin citats a declarar.

 

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, la Guàrdia Civil va presentar la denúncia contra els dos agents després de poder-los identificar a Mont-roig del Camp la tarda d'aquell diumenge 1 d'octubre. Els dos mossos, que per casualitat es trobaven en aquell centre de votació, com també havien estat en altres dels municipis que depenen de la seva comissaria, van ser testimonis directes de l'entrada per la força que els agents de la Guàrdia Civil van fer al poliesportiu d'aquest municipi per intentar evitar la votació.

 

Càrregues i gasos lacrimògens a Mont-roig del Camp

Els agents de l'Institut Armat van assaltar el punt de votació, van carregar i també van fer servir material antidisturbis com gasos lacrimògens per dispersar els votants. Cal recordar que els efectius d'ordre públic de la Guàrdia Civil es van haver de retirar per la pressió dels ciutadans, unes imatges que es van fer virals, veient com els cotxes de la Guàrdia Civil marxaven d'aquest municipi del Baix Camp escortats per desenes de persones mentre els increpaven.

 

 

El sotsinspector i el sergent estan imputats per desobediència i s'hauran d'enfrontar al procés judicial que s'inici quan el jutge del Penal 1 de Reus ho estableixi. Els dos comandaments van ser al centre de votació però de l'informe de la Guàrdia Civil no se'n desprèn que haguessin intercedit en l'acció de la policia espanyola ni cap altre il·lícit penal. Caldrà que durant el judici la Guàrdia Civil aporti les proves d'aquest presumpte delicte de desobediència.

 

De liderar la reacció del 18-A a denunciat per l’1-O

Agustí Pàmies va ser un dels homes claus en l'atemptat de Cambrils. El cap de la comissaria de Cambrils va arribar al punt zero deu minuts després dels atacs i va ser l'encarregat de coordinar tot l'operatiu que es va fer d'ençà que es va tenir clar que es tractava d'un atac gihadista. Des de l'evacuació dels turistes de la zona on s'havia produït l'atac fins a assegurar tot el passeig marítim per evitar noves rèpliques. Fins a les nou del matí, quan es va retirar el cotxe dels terroristes, va ser un dels comandaments que va ser a peu de carrer.

 

Imatge dels atemptats de Cambrils, instants després d'abatre els terroristes. | TarragonaDigital

 

L'àrea de comunicació dels Mossos no ha volgut valorar aquesta imputació dels dos caps de la comissaria de Cambrils tot i que des d'Interior sí que ho veuen «simptomàtic» que a tot el Baix Camp, on tots els agents van fer el mateix dispositiu, el que va ordenar la Prefectura de la Policia, llavors en mans del major Trapero, només estiguin denunciats i imputats els dos que van ser els encarregats de coordinar «i amb èxit» la reacció als atemptats de Cambrils.

 

A més del sotsinspector Pàmies i del sergent Balanyà, arreu del país hi ha 72 agents de diverses escales imputats. Des del cap del cos el dia 1 d'octubre, Josep Lluís Trapero, fins agents de l'escala bàsica. La majoria de denúncies són com les que va interposar la Guàrdia Civil contra els dos comandaments de Cambrils, per desobediència.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris