Primera vacuna de la Covid a Tarragona

«No s'hauria d'haver produït»: Argimon critica que l'alcalde i el regidor de Riudoms es vacunessin

El secretari de Salut Pública ha respost les preguntes dels mitjans en la roda de premsa diària sobre la situació epidemiològica

La roda de premsa diària del Govern de la Generalitat per fer balanç de la situació epidemiològica ha estat força centrada aquest dijous 14 de gener a les explicacions sobre el cas que TarragonaDigital va avançar ahir en què es donava a conèixer que l'alcalde i un  regidor de Riudoms havien rebut una vacuna de Pfizer contra el coronavirus durant la campanya de vacunació a la residència municipal l'Onada.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Malgrat que l'alcalde, Sergi Pedret, havia celebrat de forma pública a les xarxes socials que els residents es vacunessin, no va comunicar en el mateix missatge que ell i un regidor també havien rebut una de les dosis que havien sobrat durant el procés. El cas ha estat recollit per tots els mitjans estatals i ha despertat tota mena de reaccions, pel que era inevitable que durant la roda de premsa del Govern sobre la pandèmia es tractés.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha estat molt contundent a l'hora de valorar els fets: «Vacunar l'alcalde i un regidor no és l'exemple, ni de bon tros». Argimon ha assegurat que «analitzarem la situació que es va produir» i ha afegit, tal com ja es va explicar inicialment a TarragonaDigital, que des de la residència «va analitzar altres possibilitats», però finalment es va acabar administrant la dosi a Pedret i a un regidor de l'equip de govern de JuntsxCat, una decisió que Argimon ha valorat dient que «no és èticvacunar-se si ets un responsable públic i no tens una edat avançada».

Sergi Pedret.
L'alcalde de Riudoms va rebre la vacuna el dia 12 de gener. | Àngel Ullate

«El protocol no arriba a aquest nivell de detall»

Argimon ha reconegut durant la roda de premsa que no ha estat l'únic lloc on s'ha produït aquesta situació, tot i que no ha especificat altres casos. Ha continuat carregant durament els fets afegint que «repeteixo i insisteixo que alcalde i regidor no és l'exemple i no s'hauria d'haver produït, però hem de tenir present que no és la mateixa flexibilitat la que tens mentre vacunes una residència, que quan vacunes un centre hospitalari, on pots tornar a reorganitzar i citar persones». Tanmateix, ha sentenciat dient que «no jutjo, però si ets un responsable polític, hauries d'haver declinat la invitació».

Malgrat tot, el secretari de Salut Pública  ha explicat que el protocol és molt clar en dos aspectes: «Hem de vacunar amb la màxima agilitat i no hem de llençar cap dosi». Rapidesa i fluïdesa, resumint. El protocol, però, no recull què fer en casos com el que es va produir a Riudoms en què van sobrar dosis de la vacuna de Pfizer, així ho ha reconegut Argimon assegurant que «no s'arriba a aquest nivell de detall i, sincerament, no podem posar tota la casuística». 

Argimon ha explicat que aquestes situacions es van produir durant el cap de setmana a conseqüència de l'aprovació sobtada que cada vial de la vacuna de Pfizer se'n poden extreure 5 dosis. «Això ens dona un creixement del 15%, per tant totes les programacions i planificacions s'han canviat i es fan amb aquesta capacitat de dosi». En tot cas, la consigna ha estat ben clara: vacunes a persones de risc i sanitaris, «valorar què fer amb els sobrants, com per exemple no obrir el vial» però, segons ha demanat, «no posar el focus en els professionals sanitaris». «No carregaré tintes contra l'equip de vacunació fins que no tingui tota la informació» ha sentenciat.