Rosa Abelló (ERC) presidirà el Consell Comarcal del Baix Camp del 2021 al 2023

Regidora de Les Borges del Camp, podria agafar el relleu de l'alcalde del seu municipi, Joaquim Calatayud, si és nomenat avui
Rosa Abelló presidirà el Consell Comarcal del Baix Camp entre 2021 i 2023 | Facebook Rosa Abelló

 

Rosa Abelló, regidora de Les Borges del Camp, presidirà el Consell Comarcal del 2021 al 2023. Es tracta de la segona meitat del mandat, que serà quan ERC assumeixi el càrrec. Els dos primers anys, i en compliment del pacte signat amb JxR, serà un membre de la formació neoconvergent qui ostenti la presidència de l'ens supramunicipal. En cas que repetís Joaquim Calatayud, la presidència canviaria de partit però no de municipi, i és que Calatayud és alcalde de Les Borges del Camp.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Aquest vespre, a dos quarts de vuit, s'ha convocat el ple de constitució del Consell Comarcal del Baix Camp. L'ens supramunicipal serà governat a través d'un acord entre ERC, JxC i el PSC, un pacte que suposarà repartir-se la presidència de la institució entre les dues primeres formacions. Junts encara no ha anunciat qui ocuparà el càrrec fins al 2021 —tot i que, previsiblement, repetirà Joaquim Calatayud—, però segons ha informat l'Agència Catalana de notícies, la segona meitat del mandat quedarà en mans de Rosa Abelló.

 

La regidora republicana de Les Borges del Camp agafarà el relleu de JxC. Fins ara n'havia sigut vicepresidenta primera, i és regidora municipal des de l'any 2003. No hi ha cap confirmació oficial sobre la possible reelecció de Joaquim Calatayud, tot i que fonts de la institució comarcal ho donen per fet.. Si repetís, el càrrec canviaria de mans l'any 2021, però no de poble. Calatayud és, de nou, alcalde de Les Borges del Camp i, per tant, comparteix plenari municipal amb Rosa Abelló.

 

Imatge d'arxiu d'un plenari del Consell Comarcal del Baix Camp | Consell Comarcal del Baix Camp

 

El repartiment del Consell Comarcal del Baix Camp

ERC va assolir, després de les eleccions municipals, onze representants al Consell Comarcal del Baix Camp, JxC deu, sis el PSC, dos Cs, dos la CUP i un tant el PP com Ara. El govern quedarà format per ERC, JxC i PSC, que aglutinen 27 de les 33 cadires del plenari de la institució i, per tant, podran governar molt còmodament durant quatre anys mentre el pacte es mantingui estable.

 

Com a bona part dels municipis i comarques, ERC ha experimentat un increment considerable de vots, aquest mes de maig i, en conseqüència, també de càrrecs electes. Al Consell han passat de vuit a onze desbancant CiU del primer lloc, que n'havia obtingut dotze l'any 2015. El PSC ha incrementat en un el nombre de consellers, la CUP n'ha perdut un i s'ha quedat amb dos, els mateixos que té Cs, i que ja tenia durant el darrer mandat. Ara Reus segueix amb un representant al Consell, els mateixos que el PP després de perdre un dels dos que havia tingut.