Onada de solidaritat a l'Aleixar: els comerços fien milers d'euros als veïns

La Festa Major es va celebrar, el cap de setmana passat, gràcies als esforços de veïns i proveïdors

L'Aleixar mira de refer-se de l'impacte que ha causat, al municipi, la situació de la Cooperativa Agrícola, i ho fa a través d'un sentiment de pertinença, de poble, que ha permès, per exemple, que la Festa Major d'aquest cap de setmana passat pogués ser una realitat tot i que les entitats que la duen a terme tinguin els comptes bloquejats a la secció de crèdit de l'entitat agrària.

L'Ajuntament, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp, va preveure una partida econòmica per ajudar, si calia, les persones i famílies que poguessin veure's en situació de vulnerabilitat arran del forat econòmic de 4,5 milions d'euros a la secció de crèdit de la Cooperativa. Segons fonts municipals, aquesta línia d'ajut ha rebut un nombre mínim de peticions, i això és, tal com confirmen les mateixes fonts, gràcies a la solidaritat de tot el poble.

Un dels actes de la Festa Major de Sant Martí de l'Aleixar
Un dels actes de la Festa Major de Sant Martí de l'Aleixar | Cedida

 

Els comerços de l'Aleixar fien a les persones afectades

Un exemple d'aquesta onada de solidaritat són els comerços del poble, que han estat fent esforços en diferents sentits per tal d'ajudar les persones més afectades pel forat econòmic de la Cooperativa. En alguns casos hi han invertit esforços econòmics, en d'altres han ajudat anímicament a tots els veïns que ho han necessitat. A Cal Conrad, per exemple, durant el mes d'octubre s'han arribat a fiar 3.600 euros a veïns que no podien fer front a la compra de queviures.

Conrad Mariné afirma que a aquestes altures, quan ja s'han pogut cobrar nòmines i, sobretot, pensions, s'està tornant tot el que s'havia acumulat durant les primeres quatre o cinc setmanes. «Vam ajudar a parar el cop», explica, «sabíem que eren bones persones i ho anirien tornant quan poguessin, que no eren barrudes». Hi ha veïns afectats, principalment persones grans, que han passat el mes d'octubre amb l'ajuda econòmica de la família i la col·laboració de tot el poble.

«Tenien el costum de venir a comprar, deixar la bossa a la botiga i acostar-se a la Cooperativa a treure 50 euros», detalla Conrad Mariné. En bloquejar-se tots els comptes de la secció de crèdit, van trobar-se que havien de passar el mes amb el que tenien al moneder. «Ara s'han espavilat i  hi ha gent que va amb targetes de crèdit que abans no volia ni sentir-ne a parlar», afegeix Mariné. Amb les nòmines i pensions traslladades a una entitat bancària, els diners corrent per passar el mes han tornat a arribar a les persones afectades, que ara segueixen patint pels seus estalvis.

Cal Manya, botiga de queviures de l'Aleixar
Cal Manya, botiga de queviures de l'Aleixar | Jordi Olària

 

L'ajut anímic i moral a les persones grans

A Cal Manya, l'altra botiga de queviures, a escassos metres, també, de les oficines de la Cooperativa Agrícola, posen encara una altra ajuda necessària sobre la taula: la moral i anímica. Pilar Anglès, darrere el taulell i la caixa del comerç, explica que també han quedat afectats —com bona part del poble— per la situació de la Cooperativa, i que han procurat ajudar en el que han pogut a les persones grans; en el seu cas «parlant, escoltant i acompanyant».

«La gent necessita parlar», explica Pilar Anglès, i a Cal Manya han trobat un lloc on poder-se desfogar. Una vegada passar el primer impacte, «ara pot venir el més gros», rumia, preocupada. A final d'any s'han de pagar impostos com l'IBI que poden suposar un impacte a les economies personals o familiars més tocades. «Els que som del poble de tota la vida ens coneixem tots», recorda, i és per això que saben qui ho passa o ho pot passar pitjor.

Mentre, a poc a poc, els afectats van assumint la situació, a alguns veïns i veïnes del poble els creix la preocupació per l'efecte psicològic que pot deixar tot plegat  en aquelles persones econòmicament més vulnerables. És per això, afirma Pilar Anglès, que «tothom ha de poder-se desfogar quan ho necessiti» i, alhora, s'ha de vigilar «de no crispar l'ambient, el que necessita la gent és calma».

Forn de pa Especialitats Ricard de l'Aleixar
Forn de pa Especialitats Ricard de l'Aleixar | Jordi Olària

 

La Festa Major, una realitat gràcies a la solidaritat popular

Un tercer comerç que s'ha implicat en la situació és el forn de pa Especialitats Ricard. En el seu cas, expliquen, no han rebut peticions d'ajut econòmic directament, «tot i que les hauríem ofert si s'hagués donat el cas», expliquen. En el seu cas s'han implicat en la Festa Major de Sant Martí, que gràcies als esforços de veïns, entitats i negocis, ha pogut tirar endavant.

L'orquestra que va tocar a l'Aleixar no va cobrar l'actuació
L'orquestra que va tocar a l'Aleixar no va cobrar l'actuació | Cedida

 

Aquest cap de setmana passat s'ha celebrat, a l'Aleixar, la Festa Major de Sant Martí; «contra tot pronòstic», afegeix algun veí i «amb el jovent que ha estirat i el poble que ha seguit» hi afegeix una altra. Les entitats del poble tenen els comptes a la Cooperativa de l'Aleixar i, per tant, bloquejats. La implicació dels comerços locals, que en alguns casos han donat directament producte de la botiga; o dels participants de la Festa, com els grups de música i teatre, que van accedir a no cobrar l'actuació; ha permès que Sant Martí se celebrés d'una manera força similar a l'habitual.

La companyia que va actuar a l'Aleixar no va cobrar l'actuació
La companyia que va actuar a l'Aleixar no va cobrar l'actuació | Cedida

 

La Cooperativa nomenarà un nou administrador

Segons ha apuntat ACN i ha pogut confirmar TarragonaDigital, el consell rector de la Cooperativa nomenarà, pròximament, un nou auditor que pugui certificar els comptes del 2017. Encara no s'havien aprovat, i en esclatar la situació, ha costat poder posar al dia la comptabilitat de la Cooperativa. Compten que el balanç vegi la llum a final d'any i, per fer-ho, els cal ocupar la plaça que ha deixat vacant l'auditor que hi havia fins ara.

Quan, a principis d'octubre, es va explicar als socis el forat econòmic de la Cooperativa, l'auditor va dimitir de les seves funcions. El consell rector, per tant, ha de cobrir la seva plaça per tal que auditi la comptabilitat de l'any passat. L'auditor sortint havia arribat recomanat per la Federació de Cooperatives de Catalunya, i és que ja desenvolupa aquesta tasca a altres entitats agràries del país.

Imatge dels vehicles policials entrant als Jutjats de Reus
Imatge dels vehicles policials entrant als Jutjats de Reus | Guillem RS

 

Àngels Salvat segueix en presó preventiva

La directora de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar va ingressar, divendres passat, a presó preventiva. En un primer moment la seva defensa va intentar avalar la fiança —el jutge la va decretar en 50.000 euros— divendres mateix, però es va poder fer efectiva. Després que Àngels Salvat hagi dormit cinc nits a Mas d'Enric, fonts judicials expliquen a aquest mitjà que «no hi ha novetats» en aquest sentit.

Mentrestant, al poble, veïns i veïnes van assumint la situació. S'han pogut conèixer els primers fruits de la investigació policial que hi ha sobre el cas, però tot i això els segueix pesant més que tot plegat ho hagi pogut orquestrar, presumptament, una veïna del poble de tota la vida.