Els responsables de la Fira de l'Avellana a la taula presidencial del Saló de Plens de l'Ajuntament de Riudoms

Xerrades i demostracions culinàries cobriran el buit de la Fira de l'Avellana de Riudoms

S'ha programat una jornada intensiva per mantenir l'esperit de promoció dels productes locals

La Fira de l'Avellana de Riudoms tindrà, enguany, un substitut que vol mantenir-ne l'esperit anomenat Tastets de Fira. El dia 24 octubre, gastronomia i agricultura prendran el protagonisme en una jornada intensiva que vol servir per promocionar els productes locals, un dels objectius de la Fira que s'ha volgut mantenir.

L'esdeveniment, fins ara, suposava una allau d'assistents entre veïns de Riudoms i visitants, una situació que ja va provocar la seva suspensió aquest estiu; «aquell format de Fira que coneixem fins ara era inviable», ha exposat l'alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.

Una situació que, des del punt de vista formal, ha servit per ajornar la 40a edició de la Fira de l'Avellana, per ara, a l'any 2021. Els Tastets de Fira seran «una edició d'impàs» segons l'ha definit Pedret. «Tindrà allò que creiem que ha de ser el futur de la promoció del producte del nostre municipi; les pròximes edicions, el format de gastrofira que coneixíem l'any passat tindrà molt de protagonisme».

Tastets de Fira vol mantenir la promoció del producte local

Ha recordat que un dels objectius de la Fira era «la promoció econòmica del municipi i promocionar el producte i els productors de la terra». Amb aquesta filosofia s'ha decidit canviar el format de la Fira cap a un model que mantingui aquest objectiu però es plasmi a través d'actes que no siguin massius o multitudinaris.

És per això que s'ha reconvertit en una jornada que pretén «recuperar aquella part de la Fira de l'Avellana que es dedicava, exclusivament, a la promoció econòmica», segons ha detallat el director de la Fira, Francesc Xavier Bonet. Tastets de Fira serà la versió reduïda i adaptada a la pandèmia d'un dels actes històrics i emblemàtics del calendari riudomenc.

«Hem previst una sèrie d'actes que, si no surten noves restriccions, seran presencials però respectant totes les mesures», ha volgut deixar clar. Es preveu un aforament d'entre vint i trenta persones per a les demostracions gastronòmiques i tot el que permeti el Casal Riudomenc per a les xerrades.

Per assistir-hi caldrà inscripció prèvia a través del web de l'Ajuntament, una via que s'anunciarà pròximament quan s'activarà. A la pràctica, Tastets de Fira serà una jornada «pensada i dirigida als dos sectors que volem promocionar més activament, els productors i els elaboradors».

Xerrades per a productors al Casal Riudomenc

Josep Maria Bages, regidor d'Agricultura, ha detallat que l'àmbit agrícola es traduirà en un seguit de xerrades. Seran quatre conferències que tindran lloc al Casal Riudomenc, començant per Control integrat o control ecològic en l'àmbit de l'agricultura, a càrrec de l'enginyera agrícola, Judit Massagué Ripoll, «una de les millors ponents d'aquest àmbit» segons l'ha definit el regidor.

La fiscalitat en la comercialització i elaboració dels productes agraris anirà a càrrec del tècnic d'Unió de Pagesos Antonio García Caballero. La tercera serà La nova llei de la cadena alimentària, que comptarà amb diferents ponents del Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrònoms de Tarragona.

Tancarà aquesta part de la jornada Any de traspàs o canvi climàtic, alternança i altres problemàtiques de la present campanya, a càrrec de l'enginyer tècnic agrícola Jordi Solé i Martí, tècnic de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Avellana.

Cuina en viu per reivindicat el producte local

L'àmbit gastronòmic constarà de quatre show cookings —demostracions de cuina en viu— amb l'objectiu d'«aprofitar el producte local de qualitat que tenim a Riudoms per transmetre com aprofitar-lo» segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Inma Parra.

Unes demostracions que es podran seguir en directe a través de les xarxes socials municipals i que acabaran amb una degustació del que s'hagi cuinat per al públic assistent. La cuina de les Escoles Velles es convertirà en l'escenari d'aquesta part dels Tastets de Fira.

Al matí, Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana i col·laboradora habitual de diversos mitjans de comunicació, oferirà Cuina sostenible i productes de proximitat. La seguirà el Col·lectiu de Gourmets de Riudoms amb la demostració Valor gurmet dels productes d'aquí.

La tarda l'encetarà la secció de gastronomia del CERAP —Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar—, seguida d'Els postres són com el riure, sempre ens queda lloc per ells a càrrec del pastisser de Xocosave Adan Sáez. Eduard Agell, xef del restaurant Mas d'en Ros portarà la demostració gastronòmica De l'hort al port, cuina de proximitat i Salvador Gas, subdirector de Mas Passamer tancarà l'àmbit gastronòmic amb Els tresors de l'horta de Riudoms al plat.

Alguns forns i restaurants de Riudoms també participaran, paral·lelament, als Tastets de Fira. Ho faran, en el primer cas, amb dolços elaborats específicament per a l'ocasió amb l'avellana com a protagonista. Els restaurants oferiran un plat, també pensat per aquesta jornada amb productes locals.