Diversos tècnics al costat d'algunes peces del Castell Monestir d'Escornalbou que es traslladaran provisionalment per l'inici de les obres de restauració

Els treballs de restauració del Castell Monestir d'Escornalbou començaran al setembre i duraran dos anys

Les obres obliguen a traslladar temporalment prop de 6.000 peces de la col·lecció de béns mobles del monument

Prop de 6.000 peces de la col·lecció del Castell Monestir d'Escornalbou s'estan traslladant aquest dies a un magatzem de la Diputació de Tarragona per tal de buidar alguns espais del monument amb motiu de les obres de consolidació estructural, restauració i actualització que començaran el mes vinent. Les obres s'emmarquen en el pla director que promouen de manera coordinada la Diputació i la Generalitat per posar en valor el castell monestir i el seu entorn natural, per tal d'actualitzar i millorar l'oferta cultural i turística d'Escornalbou. Les obres, dividides en diferents fases, estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i pel Ministeri de Transports.

El trasllat de les peces, iniciat aquesta setmana, s'allargarà durant el mes d'agost. Algunes d'elles han estat exposades en els espais museïtzats visitables, d'entre les quals destaquen el piano del saló blau, les làmpades o el mobiliari del despatx d'Eduard Toda. Altres peces estaven ubicades al magatzem arxiu del propi castell monestir.

Aprofitant el trasllat es farà una revisió minuciosa de totes les peces i un procés de conservació i restauració d'aquelles que ho requereixin, sota la tutela del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, adscrit a l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Les obres

Els treballs es faran a l'edifici que va ser residència d'Eduard Toda, i també es renovaran els sanitaris, s'hi incorporarà una cafeteria pels visitants i s'actuarà a l'accés al castell monestir, que s'ubica al municipi de Riudecanyes (Baix Camp). Posteriorment es farà la consolidació estructural i la restauració de l'església i de l'ermita de Santa Bàrbara.

Prèviament ja s'ha culminat la pujada de l'aigua potable des de l'Argentera i la consolidació de les construccions agrícoles, la reparació del mur del Camí dels Frares i la font del sarraí. A més, estan en execució actualment les obres de la depuradora d'aigües residuals i la connexió dels serveis, així com la millora de la xarxa de senders que uneixen els set municipis de la Baronia amb el castell monestir.

Mentre durin les obres de restauració i conservació les visites guiades al castell monestir i les activitats 'De la Xina a Escornalbou' i 'Quitèria' es mantindran. També es podrà accedir a l'entorn del castell monestir, un dels principals atractius patrimonials i naturals de la zona.

Urbanisme avala el centre d'interpretació del jaciment arqueològic de la Boella

La comissió territorial d'Urbanisme de Tarragona ha aprovat aquest dijous la modificació puntual del POUM de la Canonja (Tarragonès) que possibilitarà acabar les obres de rehabilitació i ampliació de l'edifici de l'Hort de l'Abeurador com a centre d'interpretació del jaciment prehistòric del barranc de la Boella. 

Concretament, s'ha exclòs de l'àmbit de la delimitació d'un pla especial la finca del Mas de l'Abeurador, incorporant-lo al Catàleg de Masies i Cases rurals del POUM de la Canonja. Els continguts del museu es basaran en les troballes arqueològiques i els resultats científics de l'última dècada al jaciment, on s'han trobat restes de fa un milió d'anys.


Comentaris