GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Un llibre recull la història dels castells a Torredembarra

L'obra repassa la història castellera de la vila des de finals del segle XVIII fins enguany
El llibre serà presentat aquest dimecres a dos quarts de vuit del vespre. | Cedida

 

Aquest dimecres, 5 de desembre, a partir de dos quarts de vuit del vespre, es presentarà al Pati del Castell de Torredembarra un llibre que recull, des del primer dia, la històrica vinculació de la vila amb el món casteller. L'obra, que duu per títol 'Torredembarra: tres segles de castells (1771-2018)', està escrita per Josep Bargalló, David Morlà i Gerard Recasens i editada per Cossetània.

 

Inclou un minuciós resum de Torredembarra com a plaça castellera, des del segle XVIII fins als nostres dies; repassa l'aportació quant a castellers de la vila i dedica un ampli capítol als Nois de la Torre, la colla que ha heretat el llegat casteller de la vila els últims 43 anys.

 

'Torredembarra: tres segles de castells (1771-2018)' es presenta aquest dimecres

Després que el llibre sortís a la venda en els darrers dies del mes de novembre, aquest dimecres, 5 de desembre i vigília de festiu, se'n farà la presentació al pati del Castell de Torredembarra. Serà a partir de dos quarts de vuit del vespre i està previst que hi intervinguin els tres autors, la regidora de Cultura, Núria Batet, i l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira.

 

Torredembarra, una història de tres segles de castells

En l'obra, escrita per l'actual conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló; l'historiador David Morlà i el periodista d'aquest mitjà Gerard Recasens, s'hi encabeix tota la història castellera de la vila fins als nostres dies.

 

Arrenca el 1771, quan, referit a Torredembarra, està datat el primer text de la història en què apareix la paraula 'castells' referida a les construccions humanes. S'hi recull l'èxit de la Torre com a plaça a partir de la segona meitat del segle XIX, la importància durant l'etapa més dura del segle XX, i els castells de nou i de gamma extra vistos el segle XXI.

 

També s'hi poden trobar els llegats de castellers torrencs coneguts arreu ja el segle XIX, i totes les referències a la primera colla castellera de Torredembarra, els Xiquets de Torredembarra, que va existir de 1889 a 1905. La tercera gran pota del llibre són l'actual colla castellera de la Torre, els Nois, dels quals s'ofereixen tots els detalls dels seus 43 anys d'història. Tot plegat, s'acompanya d'estadístiques, quadres de dades i imatges.