Manifestació de 'Torredembarra antifeixista'

Tensió i enfrontaments durant la manifestació contra els atacs racistes i d'odi a Torredembarra

Un grup s'ha enfrontat amb els manifestants titllant les actuacions que s'havien fet com a «no racistes»

'Torredembarra antifeixista' ha convocat una manifestació  contrària als esdeveniments racistes i violents succeïts els últims dies al municipi. A la plaça de les Monges, on ja dijous es van concentrar per reclamar solucions d'urgència, s'han tornat a reunir al municipi del Baix Gaià. 

Amb una pancarta amb el lema «convivència sí, racisme no», s'ha llegit un manifest rebutjant explicitament els actes violents, racistes i d'odi que hi ha hagut contra el centre de menors torrenc i la casa ocupada al carrer de les Mimoses. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Durant la concentració ha aparegut un grup —deien que eren de Torredembarra— escridassant amb insults i de forma agressiva a la resta de manifestants argumentant que els actes «no eren racisme». Aquesta actuació ha provocat moments de tensió entre els presents.

Enfrontaments durant la concentració

Durant la concentració convocada per 'Torredembarra antifeixista' a la plaça de les Monges s'han viscut moments de tensió  entre dos grups presents a la manifestació. Un d'ells, identificats com a «feixistes» per la diputada de la CUP Laia Estrada, han escridassat i intimidat els contraris a l'assalt que es va fer contra el centre de menors i la casa ocupa, ara ja tapiada, al carrer de les Mimoses de Torredembarra. 

Tot i estar d'acord en buscar una solució  immediata a la problemàtica que hi ha al municipi del Baix Gaià, des dels convocants en la concentració, rebutgen els atacs de violència i d'odi que han succeït els darrers dies al municipi torrenc. 

En un moment de la concentració, a més, ha aparegut un dels menors no acompanyats el qual, presumptament, ha estat assenyalat com un dels «agressors i lladres» que comporta conflictes al municipi. Un grup s'han encarat amb ell amb amenaces  i posant-lo contra la paret, protegit, només, per algunes persones presents, que han aconseguit treure'l d'aquesta complicada situació.

S'han repetit els insults i els retrets, però sense que es produís cap incident. Al voltant de la plaça hi ha hagut unitats de les ARRO dels Mossos d'Esquadra que no han intervingut en cap moment. Finalment, després de més càntics dels dos col•lectius, els manifestants han marxat a poc a poc i l'acció s'ha dissolt.
 

Antecedents a la protesta antifeixista

Segons van informar els Mossos d'Esquadra, la concentració veïnal de dijous per reclamar més seguretat  va transcórrer sense incidents, però més tard una vuitantena de persones es va desplaçar al carrer Mimoses amb la intenció, presumptament, de fer fora els joves de l'habitatge ocupat que ha generat la problemàtica entre els veïns. Una línia policial, però, els va barrar el pas. Després, un grup de persones que protestaven en aquest indret van marxar cap a l'entorn del parc de Cal Llovet i van agredir  un noi de 18 anys que resideix en un centre de menors que la Generalitat té al municipi.

El jove va aconseguir refugiar-se en un basar xinès proper. Tot i que els atacants  van insistir al propietari del local que el deixessin sortir, finalment una patrulla de la Policia Local va fer abaixar la persiana del negoci i va evitar mals majors. Segons l'Ajuntament, dos menors més es van haver de refugiar a la biblioteca Mestra Maria Antònia.

Posteriorment, un grup de mitja dotzena de persones —segons testimonis presencials, simpatitzants de l'extrema dreta—, van assaltar un centre de menors. El grup va trencar els vidres de la porta d'accés i de les finestres  i van malmetre mobiliari  de l'interior. Segons la versió del consistori, van ser una cinquantena les persones que van anar fins al centre. Els residents es van haver de refugiar a les habitacions fins a l'arribada de la policia.

L'empresa Intress, que gestiona el centre, va expressar divendres la «indignació i alarma» que els ha generat l'atac. En el centre de menors hi resideixen una quinzena de nois i hi treballen una dotzena de treballadores. El Departament d'Afers Socials de la Generalitat i el consistori de Torredembarra  van condemnar l'agressió.