Torredembarra anul·larà la «depuració ideològica» de funcionaris durant el franquisme

Cinc persones van perdre el lloc de treball en una decisió presa el 1939
Una imatge d'arxiu d'una sessió plenària a l'Ajuntament de Torredembarra. | Gerard Recasens

 

El ple que l’Ajuntament de Torredembarra celebrarà aquest pròxim dijous, 21 de març, a les sis de la tarda, tractarà l’anul·lació dels expedients de depuració als funcionaris municipals que es van començar a tramitar durant els primers mesos posteriors a l’entrada de l’exèrcit franquista a Torredembarra, a inicis de l'any 1939. El plenari votarà l'anul·lació d'aquests expedients, que van acabar amb diversos funcionaris municipals apartats dels seus llocs de treball.

Anul·laran la depuració de funcionaris per les seves conductes contràries al Movimiento

La proposta, que és un dels punts destacats del ple ordinari d'aquest mes de març, es basa en un informe encarregat per la Regidoria de Cultura del consistori torrenc, que ha estat elaborat estudiant la documentació existent a l’Arxiu Municipal. El ple de l’Ajuntament que es va celebrar el 30 de març de 1939 va acordar iniciar expedients de depuració als funcionaris municipals que «por su conducta anterior o posterior al Movimiento se consideren contrarias a este», segons diuen textualment els documents.

Els expedients que es van obrir al març de 1939 van acabar afectant diversos funcionars municipals a la Torre. Així, cinc persones van resultar destituïdes del seu lloc de treball, una altra va plegar voluntàriament, una va morir durant la instrucció i una altra va mantenir el lloc per manca de substitut. Passat el 1939 i ja entrat l'ascens al poder del general Franco, l’Ajuntament va iniciar nous expedients dirigits a d’altres membres de la plantilla. Tot i que van ser resolts favorablement, el cert és que també van passar pel patiment de ser represaliats. 

Ara, vuitanta anys més tard, el consistori proposa la nul·litat dels expedients perquè aquesta acció «serveixi de restitució i reconeixement a tots aquells que de manera més pública o més callada van patir els efectes de la repressió franquista en els seus llocs de treball».

Dues mocions de Ciutadans i una de la CUP

Aquest serà, doncs, un dels punts més destacats de la sessió plenària del març, que també endegarà els tràmits per escollir un nou jutge de pau suplent, i modificarà una ordenança municipal sobre activitats esportives. A l'ordre del dia també hi consten tres mocions de grups municipals. Ciutadans proposa instar la Generalitat a actualitzar el mapa acústic de la vila; així com en presenta una altra en defensa de la igualtat de sexes. La CUP presenta una moció per declarar Torredembarra «ciutat antifeixista».

També et pot interessar

"ATENCIÓ: C's Torredembarra denunciarà a la Junta Electoral la pancarta dels presos" "ÚLTIMA HORA: La pancarta 'Llibertat presos polítics' de nou a l'Ajuntament de la Torre"