URGENT

🔴 Greu accident laboral aquest matí a Reus

Els ajuntaments acorden no pagar els diners que exigeix Endesa pel deute de les famílies

La companyia ha amenaçat de tallar la llum a partir de l'1 d'octubre a les famílies vulnerables amb deutes
Un total de 49 ajuntaments s'han trobat a Terrassa. | Ajuntament del Vendrell

 

Els ajuntaments no cediran a les pressions d'Endesa. Una cinquantena de consistoris de tot el país han signat una declaració conjunta en la qual deixen clar que el deute que reclama Endesa no l'ha de pagar cap administració pública. Aquest ha estat el resultat de la reunió que han mantingut aquests consistoris a Terrassa, després que la companyia elèctrica enviés cartes a prop de 400 ajuntaments de Catalunya exigint que paguin un 50% del deute que tenen les famílies vulnerables abans de l'1 d'octubre.

 

A la trobada hi han estat presents els alcaldes del Vendrell, Kenneth Martínez, i Calafell, Ramon Ferré, dos dels municipis que han rebut la carta d'Endesa, així com Reus, amb Montserrat Vilella i Carles Prats, i Cambrils, a través de l'alcaldessa Camí Mendoza. Al Vendrell, són 133 les famílies que estan amenaçades de quedar-se sense llum l'1 d'octubre si l'Ajuntament no paga el 50% del deute que tenen. En el cas de Calafell, les famílies amenaçades són 70.

 

A Reus són 338 les famílies en situació de vulnerabilitat, i 95 més que reben el bo social. En total, l'empresa energètica assegura que acumulen 268.619 euros de deute i vol que l'Ajuntament en pagui la meitat, 134.309,5 euros. Pel que fa a Cambrils, la subministradora té registrades 108 llars vulnerables i reclama a l'Ajuntament 62.596 euros. Totes són famílies catalogades com a vulnerables pels Serveis Socials dels municipis, i que es troben en situació de pobresa energètica.

 

Demanen a Endesa que signi un conveni amb la Generalitat

La companyia demana que els consistoris paguin la meitat d'aquest deute, però els ajuntaments recorden que Endesa no ha volgut signar un conveni amb la Generalitat per aquest assumpte. Per això responen a la companyia que condoni aquest deute, que és en total de 21 milions d'euros. «No acceptarem cap xantatge, si volen la col·laboració de la gestió del deute, haurà de ser en el marc d'un conveni signat entre les empreses elèctriques i les administracions públiques catalanes on quedin garantits els fons previstos en la Llei 24/2015», ha reblat l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

 

Els 49 ajuntaments han signat un document que porta el nom de 'Declaració de Terrassa' en el qual queda palesa aquesta reclamació. El text també demana a la subministradora que retiri de forma immediata la polèmica carta que el passat 31 de juliol va fer arribar als consistoris catalans. A la trobada també hi han assistit representants de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, que creuen que aquest deute «és responsabilitat d'Endesa, perquè és una companyia que està fent negoci amb la gestió d'un dret fonamental com és l'energia i pel qual està obtenint beneficis milionaris».