Els alcaldes del Baix Penedès, en el front comú contra les plantes fotovoltaiques.

El Baix Penedès s'oposa a la ubicació de dues plantes fotovoltaiques en terrenys agrícoles

Diferents alcaldes creuen que és una «agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial»

Els, diferents alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès han fet un front comú per oposar-se a la instal·lació de dues plantes fotovoltaiques en terrenys agrícoles de la comarca. El Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat un manifest on s'exigeix la retirada dels dos avantprojectes, per definir de forma conjunta amb el territori quines serien les millors ubicacions

Al manifest, els batlles apunten que l'aposta per «un model energètic basat en energies netes, de proximitat i autosuficiència» no pot justificar «l'agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial» de la comarca. Per aquest motiu, demanen que l'energia sostenible s'integri als polígons industrials ja existents, potenciant «la instal·lació de plaques fotovoltaiques als sostres de les indústries i en parcel·les que estiguin buides».

Posar en risc «l'agricultura i el paisatge»

La utilització de sòl agrícola per a aquesta finalitat posaria en risc, asseguren, «el futur de l'agricultura, l'enoturisme i el paisatge del Penedès, valors que també s'han de protegir». El primer dels dos projectes afectaria els municipis de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, la Bisbal del Penedès, Banyeres del Penedès i l'Arboç, amb la instal·lació de 92.583 mòduls en una superfície total de 78,10 hectàrees de terrenys agrícoles.

La segona planta solar s'ubicaria a la zona de les Planes de la Bisbal del Penedès, amb 11.400 panells que ocuparien una superfície aproximada de 9,3 hectàrees, totes també de terrenys agrícoles i a tocar de la població i de la xarxa Natura 2000. Tant els ajuntaments afectats com el Consell Comarcal han presentat al·legacions per aturar els dos projectes. L'Arboç ja va alertar dels problemes amb un projecte similar que es vol fer en uns terrenys pròxims a Saint-Gobain.