El Baix Penedès aposta pels polígons per impulsar l'economia

El Consell Comarcal està elaborant un Pla de Polígons per saber les mancances que tenen
El polígon de les Planes Baixes, a la Bisbal del Penedès. | BP Diari

 

El Baix Penedès és una de les comarques amb més oportunitats de futur pel que fa al desenvolupament dels polígons i a la instal·lació de noves empreses. La comarca té 900 metres quadrats de polígons —sense comptar el Logis Penedès— i des de diversos sectors s’apunta que l’onada expansiva provinent de l’àrea metropolitana de Barcelona, on hi ha poc sòl industrial, acabarà arribant al Baix Penedès, que pot oferir molt d’aquest sòl.

Així ho va afirmar fa uns mesos el secretari general de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), Isidre Also, que assegurava que si el Baix Penedès és capaç d’adaptar els polígons que ja té a les necessitats de les empreses que cerquen sòl industrial, la comarca pot estar davant del seu gran moment en l'àmbit econòmic, ja que altres territoris pròxims no tenen aquesta disponibilitat de sòl. El desenvolupament del polígon de les Planes Baixes, a la Bisbal, és un bon exemple de l'impuls econòmic que es pot donar a la comarca. Kiabi ha fet un procés de selecció de personal per cobrir 200 places en aquest emplaçament.  

Pla de Polígons al Baix Penedès

Però per poder aprofitar aquesta oportunitat són necessàries una sèrie de millores als polígons, que actualment presenten certes mancances. Des del Consell Comarcal del Baix Penedès s’ha impulsat un Pla de Polígons inclòs al pla estratègic que s’està començant a desenvolupar. Actualment, una empresa externa analitza les condicions, necessitats i mancances dels diferents polígons de la comarca, «per saber com estan i què podem oferir a les empreses quan vinguin per buscar espai», explica la presidenta del Consell, Eva Serramià.

Alguns dels problemes que hi ha són la manca de fibra òptica o de potència energètica. Un aspecte, aquest últim, que afecta els polígons de Banyeres, la Bisbal del Penedès i a la mateixa Idiada, l’empresa més gran del Baix Penedès. L’anunci que les obres de la nova línia elèctrica que sortirà de la subestació de Castellet començaran el setembre és una bona notícia en aquest sentit, ja que dotaran de més potència aquests emplaçaments.

El polígon dels Masets, a Bellvei. | BP Diari

 

Lobby d’empresaris per al Penedès

Per resoldre aquestes diferents mancances, Serramià creu que cal una major unió dels ajuntaments de la comarca, així com una associació d’empresaris que pugui actuar com a lobby davant les administracions, en un context on el sector públic i el privat vagin «més junts, també en la formació de les persones que després hauran de treballar en aquestes empreses». La presidenta del Consell creu que actualment es veu amb més bons ulls l’aposta pels polígons, inclús en el que fa referència al Logis Penedès, que la Generalitat ja ha anunciat que vol desencallar, amb una primera fase de 40 hectàrees.

El problema: la logística «de baixa qualitat»

Aquest anunci, però, també ha reactivat l’oposició ciutadana a través de la plataforma ‘No Fem el CIM’ que, tot i que sorgeix per oposar-se a aquest gran projecte, també està en contra que el Baix Penedès aposti per la logística com a gran model econòmic. Pau Batlle, un dels membres de la plataforma, ha avisat que la logística que es vol desenvolupar al Baix Penedès «és la que no volen» a l’àrea metropolitana de Barcelona, una logística «de baixa qualitat i aliena al territori». Per això creuen que la comarca hauria de buscar altres models de desenvolupament que fossin més respectuosos amb l’entorn i no suposin un major col·lapse de les infraestructures.

"L'aixecament del carrer Brisamar, una de les opcions per evitar inundacions a Coma-ruga" "Usen un robot de cinc braços per enderrocar la xemeneia de la tèrmica del Foix"