Tècnics fent les prospeccions amb georadar als terrenys on hi el jaciment iber de Banyeres.

L'Ajuntament de Banyeres i els propietaris dels terrenys del jaciment iber arriben a un acord de venda

El consistori atura els tràmits per expropiar la finca

L'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha arribat finalment  a un acord amb els dos propietaris dels terrenys en els quals es troba el jaciment iber presentat el passat mes de juliol. Tot i que fa pocs dies des del consistori es va anunciar que s'iniciaven els tràmits per expropiar la finca per la manca d'acord, finalment, en una última reunió mantinguda aquest dimarts, els propietaris han acceptat la venda de la parcel·la i la segregació d'aquesta que s'havia pactat amb la Generalitat. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Amb aquest acord, des del consistori han procedit a tancar l'expedient d'expropiació, i s'ha engegat el procés de compra i adquisició dels terrenys per part de l'Ajuntament de Banyeres. El següent pas serà que el ple municipal aprovi un acord al respecte, un tràmit que es podria dur a terme al ple ordinari del mes de març, segons han apuntat fonts municipals. La compra dels terrenys, pels quals l'Ajuntament oferia 80.000 euros, permet desencallar una situació que portava enquistada des de feia uns mesos.

La gran ciutat de la Cessetània oriental

L'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, ha destacat que, «després de molts anys, Banyeres del Penedès, la comarca i el país veuen llum verda al projecte del poblat iber».«Per a mi és una gran satisfacció que els nostres fills puguin saber la història dels nostres avantpassats», ha afegit el batlle. L'acord permet segregar la finca, deixant fora els dos habitatges que hi ha, i així evitar un desallotjament durant els primers anys de les excavacions.

Unes excavacions que, si tot va bé, podrien començar aquest mateix 2019. Les prospeccions que es van fer abans del passat estiu mostraven que al subsòl d'aquests terrenys hi ha unes 2,5 hectàrees de carrers, places, muralles i torres que podrien conformar la gran ciutat de la Cessetània oriental. Aquest era un territori situat entre el massís del Garraf i el coll de Balaguer, amb la capital a Kesse, que és l'actual ciutat de Tarragona. El jaciment iber podria ser dels més importants de Catalunya, similar al d'Ullastret.

Tècnics fent les prospeccions amb georadar als terrenys on hi el jaciment iber de Banyeres.
Tècnics fent les prospeccions amb georadar als terrenys on hi el jaciment iber de Banyeres. | Ajuntament de Banyeres del Penedès