Cau un 80% la producció de vi als cellers de la DO Penedès

El Consell Regulador augura una verema «problemàtica» amb excedent de raïm a les vinyes
La DO Penedès també patirà a causa de la crisi del coronavirus. | Gemma Sánchez
 

La producció de vins als cellers de la DO Penedès ha tingut una caiguda del 80% durant aquest mes d'abril en comparació amb l'abril del 2019. Així ho ha asseverat el director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella. La caiguda de vendes i de consum de les últimes setmanes, propiciada principalment pel tancament del sector de la restauració, ha provocat que els cellers hagin hagut d'ajustar el ritme d'embotellament.

 

Segons Olivella, en aquests moments hi ha empreses del sector «que no venen cap ampolla perquè treballen 100% a la restauració». Tot i que al supermercat sí que hi ha hagut un lleuger augment de les vendes, Olivella puntualitza que els clients compren ampolles de menys qualitat «per por de la crisi econòmica». El Consell Regulador de la DO Penedès calcula que la caiguda al final de l'any pot arribar a ser del 25% en comparació amb el 2019.

 

Una verema «problemàtica»

Per altra banda, des de la DO Penedès auguren que aquest estiu hi haurà una verema «problemàtica», ja que la crisi del coronavirus ha arribat just en plena floració de les vinyes. Això farà que les vinyes produeixin una gran quantitat de raïm, el que pot fer que se'n desvirtuï el preu en un moment on els cellers hauran d'ajustar despeses. «Si a la crisi de preus hi afegim la baixada de vendes dels elaboradors, ens trobem davant la tempesta perfecta perquè les coses no vagin gaire bé», ha lamentat Olivella.

 

Per aquest motiu, des de la DO Penedès insten les administracions a fixar una regulació de preus i establir mesures que permetin donar sortida al vi base. A banda de tot això, la DO Penedès ja ha fet ajustos interns, com la reducció de les quotes dels associats i l'ajornament d'alguns pagaments. Tot plegat suposarà una reducció del pressupost del 30% respecte als càlculs fets a principis d'any, segons l'ens.