Un treballador de la neteja viària de Calafell.

Calafell consuma la municipalització de la neteja viària i prepara un «canvi radical»

L'Ajuntament vol adaptar el servei a la realitat actual, amb més personal i nova maquinària

Calafell ha consumat aquest dilluns 1 de febrer la municipalització del servei de la neteja viària, que estava externalitzat des del 2004 a l'empresa Urbaser. El servei serà prestat a partir d'ara per l'empresa municipal CEMSSA, amb un cost de 2,3 milions d'euros anuals, uns 800.000 euros menys del que costava fins ara.

L'empresa municipal es farà càrrec del personal fix que tenia la concessionària, garantint els seus drets laborals, segons el consistori. El canvi de servei tindrà uns mesos de transició fins que arribi el nou material i la nova maquinària que està adquirint l'Ajuntament. Tot i això, aquest dilluns ja s'han estrenat alguns equips, com ara bufadors i desbrossadors de vegetació.

«Canvi radical» del servei

Des del govern local asseguren que la municipalització també comportarà un «canvi radical» del servei, amb un redisseny complet que té com a objectiu «adaptar-se a la realitat actual del municipi» i resoldre «les mancances que estava presentant el contracte externalitzat». Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana, afirma que el canvi de model suposarà tenir «més mitjans i personal», amb una «millora tecnològica i amb nova maquinària que serà més eficient ambientalment».

Per Marcos, la gestió directa té diferents avantatges, com ara poder donar «una resposta molt més ràpida a les incidències i les queixes» i tenir una «flexibilitat més gran». Fa uns dies, l'Ajuntament va confirmar que CEMSSA també es faria càrrec del servei de recollida de residus, després que el municipi es deslligui de l'empresa comarcal EcoBP. Aquesta municipalització ha comportat les queixes d'alguns treballadors d'EcoBP, que tindran una reunió amb l'alcalde el pròxim 10 de febrer.