Polèmica a Calafell pel desallotjament d'un pis que l'entitat ARC usava de magatzem

L'entitat lamenta que el consistori hagi actuat sense avisar | Des del govern local afirmen que la cessió del pis no estava regularitzada
Material que ARC Calafell tenia al pis que s'ha buidat. | Facebook ARC Calafell

 

Un dels temes més polèmics que es va tractar al ple municipal d'aquest dilluns 3 de setembre a Calafell va ser el del desallotjament d'un pis municipal que usava l'entitat Agrupació Recreativa Cultural (ARC) de Calafell per guardar mobles i material divers per ajudar a les persones més necessitades del municipi. Aquest pis havia estat cedit temporalment per l'anterior govern de CiU des de principis del 2015. L'entitat va denunciar, fa uns dies, que treballadors del consistori havien entrat al pis sense avisar i l'havien buidat, llençant el material que hi havia.

 

La polèmica, que feia dies que corria per les xarxes socials, va arribar al ple de Calafell dilluns, on grups com el del PDeCAT o la CUP van preguntar al govern local perquè s'havia actuat sense parlar amb l'entitat. La regidora de Serveis Socials, Helena Rubio, va argumentar que hi havia una necessitat d'usar aquest pis per temes d'urgència social, com ara violència de gènere, i que havien mirat d'esbrinar qui s'encarregava del pis «però ningú ho sabia». Rubio també va apuntar que l'acumulació de mobles al pis suposava «un perill» per als veïns del bloc, així com el fet que no tenien «assegurança de responsabilitat civil». A més, no existia un document de cessió del local.

 

Un pis cedit des del 2015

L'oposició no va acceptar les explicacions del govern. De fet, la regidora del PDeCAT Maria Verge va recordar que va ser ella qui va fer la cessió del pis a l'entitat, posant en dubte que fos tan difícil saber a qui pertanyia el pis. Verge, però, va admetre que no s'havia fet el document de cessió del pis, ja que era a final de mandat i el tràmit va quedar paralitzat, però va lamentar que l'actual govern no cregui en un projecte com aquest.

 

També el responsable de la mateixa entitat, Patricio Covarrubias, va intervenir al ple lamentant l'actuació del consistori i preguntant si, ja que hi havia tanta urgència per buidar el pis, aquest estava ja ocupat, a la qual cosa es va respondre que no. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, va explicar que aquest pis, junt amb un altre que hi ha a prop, es destinaran a lloguer social o a la borsa d'emergència social.

 

El projecte social d'ARC

Tot i ser una entitat cultural, ARC Calafell col·laborava des del mandat anterior en diferents iniciatives socials com ara el Gran Recapte d'Aliments o el Banc d'Aliments. També van començar a recol·lectar mobles i altres objectes per a gent que els necessités per als seus habitatges. Com que al seu local social hi fan activitats com l'Escola de Puntaires o s'hi guarda material d'altres actes que organitzen com la festa dels Reis Mags o la Festa de la Bicicleta, van demanar a l'Ajuntament un altre espai per guardar aquests objectes.

 

Va ser aleshores quan l'anterior govern de CiU i el PP van cedir a l'entitat un local de forma provisional. Tot i el canvi de govern, Covarrubias assegura que va seguir treballant en aquest projecte amb l'actual regidora des de principis d'aquest mandat, amb el qual no entén com s'ha procedit a desallotjar el pis sense avisar. Des de l'Ajuntament han apuntat que els Serveis Socials van deixar de treballar amb l'entitat a principis del 2017 per, entre altres coses, no complir amb la llei de protecció de dades.