Calafell ofereix alternatives a les multes pels joves denunciats per drogues

Es prioritzen les teràpies, individuals o familiars, per davant de les sancions
Imatge d'una escena de tràfic de drogues | CatalunyaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Calafell ha impulsat una nova via per mirar de combatre el consum i la tinença de drogues entre els joves. Gràcies a un conveni amb el Departament d'Interior de la Generalitat, el consistori prioritzarà l'aplicació de mesures alternatives a les sancions per aquells joves que hagin estat denunciats per tinença o consum de drogues. La iniciativa va destinada a joves d'entre 14 i 17 anys, i consisteix a fer sis sessions, individuals o amb la família, en les quals es treballaran els riscos del consum de drogues. 

 

Tot dependrà, però, de la voluntat que tingui la persona denunciada. L'Ajuntament li donarà l'opció de prendre part en aquesta mesura socioeducativa, com una alternativa a les sancions administratives que la llei preveu pels menors de 18 anys. Aquestes sancions van dels 601 als 30.000 euros, segons la gravetat. Si es rebutja l'alternativa, el jove o la família hauran de pagar la multa.

 

Detectar situacions de risc relacionades amb les drogues

L'Ajuntament de Calafell veu aquest projecte com una oportunitat també per detectar situacions de risc i derivar-les cap als serveis sociosanitaris o comunitaris. La intervenció és conjunta per part de diferents actors, com ara la policia local, els Mossos d'Esquadra, justícia, l'àrea de Joventut i els centres sanitaris. El jove haurà de fer sis sessions, individuals o amb la família, en les quals es treballaran diferents aspectes sobre els riscos del consum de drogues i la manera de portar una vida saludable.

 

El consistori creu que la mesura incideix en dos aspectes. D'una banda, es vol que sigui un benefici per als mateixos joves afectats, promovent mesures positives tant per a ell com per al seu entorn familiar i personal. Per altra banda, també s'espera que sigui un benefici de tota la comunitat, en la mesura que pot comportar una disminució dels riscos que aquestes conductes causen per a la seguretat ciutadana. El projecte estableix un protocol que va des de la denúncia, la informació i l'acceptació de la mesura, passant per les sessions socioeducatives, i acabant amb un informe de tancament i la resolució del procés sancionador.