Brosses de la brossa llençades fora dels contenidors de Calafell

Calafell entra en un moment clau per millorar la neteja de carrers i la recollida de residus

L'Ajuntament ja prepara la renovació dels dos contractes, que vencen entre aquest any i el següent

Calafell es troba davant d'un moment clau per millorar la neteja de carrers i la recollida de residus al municipi. Entre aquest any 2020 i el 2021 vencen els contractes externalitzats de la neteja de carrers i de la recollida de residus. Dos contractes que des del govern local admeten que estan «del tot desfasats i no responen a la realitat actual del municipi», en paraules del tinent d'alcalde d'Ecologia Urbana, Aron Marcos.

Per això, des de l'Ajuntament de Calafell ja es treballa per replantejar aquests dos serveis d'una manera completa, al marge «de quina sigui finalment la fórmula de prestació», segons Marcos. El consistori, doncs, encara no ha decidit si el contracte de la neteja de carrers es tornarà a externalitzar o si, per contra, es pot remunicipalitzar. El municipi veí del Vendrell es troba en aquests moments davant la mateixa situació.

Dubtes sobre el model de recollida de residus

Pel que fa a la recollida de residus, la seva gestió està derivada al Consell Comarcal del Baix Penedès, i mancomunada amb nou municipis més. Aquest contracte finalitza a principis del 2021 i, en una entrevista amb TarragonaDigital, l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ja va avançar que s'estava estudiant si interessa «mantenir el servei mancomunat o recuperar el servei i vincular-lo amb la neteja viària». «Encara no tenim res decidit», afegia l'alcalde.

El que tenen clar des del consistori és que s'ha de donar un nou impuls a aquests dos contractes, ja que les xifres actuals no són gens positives. En reciclatge, Calafell es troba dotze punts per sota de la mitjana catalana, i ocupa un dels últims llocs d'una comarca, la del Baix Penedès, que ja és de les que menys recicla. De moment, el govern està replantejant el servei de recollida de residus dels establiments comercials i de restauració, que ara mateix es fa porta a porta i en totes les fraccions, tret del plàstic.

Aquesta recollida porta a porta es fa a les zones de més activitat econòmica del municipi, com són l'illa de vianants de la platja i el Port de Segur de Calafell. Però des de l'Ajuntament admeten que té diverses mancances, algunes d'elles relacionades amb l'horari de la recollida. Per això, en els pròxims dies miraran de recollir les opinions i els suggeriments dels establiments comercials i de restauració amb un seguit d'enquestes que farà un equip degudament identificat. Els resultats serviran per replantejar el servei.


Comentaris