Alerta a Calafell: «Fa un mes que ens surt aigua sense parar dels pàrquings»

Carrers, pàrquings i passos soterrats de Segur Platja, l'Estany i el Mas Mel s'omplen d'aigua per la pujada del nivell freàtic
Un pàrquing de Segur Platja, ple d'aigua. | BP Diari

 

«Fa un mes que el nostre pàrquing treu aigua les 24 hores del dia des de sota una columna, no sabem quin dany pot causar això a l'edifici». Així s'expressa un veí de Segur de Calafell, Raúl Tapia, a BaixPenedesDiari.cat, exposant una situació que ja preocupa a molts veïns del litoral calafellenc. Des de mitjans del mes d'octubre, amb el primer temporal de pluges, molts carrers, pàrquings i passos soterrats de la zona de Segur Platja, l'Estany i el Mas Mel treuen aigua del subsòl. La situació comença a ser inaguantable per ells.

 

«No para de sortir aigua de sota terra, per les tapes del clavegueram... vas pels carrers i estan plens d'aigua, inclús quan fa dies que no plou», afegeix Tapia, qui ha enviat un requeriment al consistori sobre la situació. La resposta de què causa això és senzilla, el nivell freàtic. La solució, complicada. «El nivell freàtic està molt alt des de fa setmanes, i per això l'aigua de mar ens surt a molts llocs de la platja», confirma l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré.

 

L'aigua queda entollada als carrers de Segur de Calafell. | BP Diari

 

El nivell freàtic de les aigües subterrànies, molt alt

La capa freàtica és el lloc on es troben les aigües subterrànies. A les zones més pròximes al mar, el nivell d'aquestes aigües és més alt, però les últimes setmanes s'ha disparat a Calafell. «Si normalment aquestes aigües estan a un metre i mig de profunditat, ara estan a uns 40 centímetres del subsòl», afirma Ferré. Per això la sortida d'aigua és constant. Al pàrquing que hi ha al costat d'un supermercat del Passeig Marítim de Segur van treure l'aigua fa dos dies, avui ja n'hi torna a haver força. Passos soterrats com el de l'estació de Segur de Calafell s'han omplert d'aigua diverses vegades. Les bombes d'extracció d'aigua no donen abast.

 

Que no es llenci l'aigua al carrer

Els carrers també presenten molts punts inundats, el que dificulta la mobilitat dels veïns. Des de l'Ajuntament apunten que aniran netejant l'aigua dels carrers, però que l'únic que pot aturar la situació és que baixi el nivell freàtic de nou. El que sí que ha fet el consistori és avisar a les comunitats de veïns que l'aigua que bombegin no la llencin a la via pública, ja que queda entollada i causa molèsties als vianants. Per això demanen que la llencin a la xarxa d'aigües pluvials o al clavegueram.

 

Un tub traient aigua a la via pública, a Segur. | BP Diari