Carnicer acusa ERC del Vendrell de «manipular» les xifres sobre la pressió fiscal

Des del govern local reiteren que el Vendrell és la capital del Penedès amb una pressió fiscal més baixa
Martí Carnicer no es presentarà als comicis del 2019. | BP Diari

 

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha volgut rebatre les dades que va presentar el grup municipal d'ERC del Vendrell la setmana passada sobre la pressió fiscal, assegurant que són un «exemple de manipulació» i que ofereixen una imatge «distorsionada de quina és la realitat fiscal de l'Ajuntament del Vendrell». ERC havia assegurat que, de les quatre capitals del Penedès, el Vendrell era la que tenia una pressió fiscal més alta, amb un cost mitjà de 1.002 euros per ciutadà i any, el que donaria un cost anual d'uns 4.000 euros per família. 

Des del govern local ja van dir aleshores que els càlculs d'ERC no eren correctes i ara han ofert una explicació més detallada. Carnicer ha apuntat que els republicans han obtingut aquests resultats dividint la xifra total d'impostos directes i indirectes que es paguen al Vendrell (36.625.423 euros) pel nombre d'habitants (36.568). Això donava que cada vendrellenc pagaria 1.002 euros, per sobre del que es pagaria a Igualada (828 euros), Vilanova i la Geltrú (778) i Vilafranca del Penedès (641). A continuació es pot veure el gràfic d'ERC:

El gràfic de la pressió fiscal ofert per ERC del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

 

La divisió, pel nombre d'habitatges, no d'habitants

Carnicer apunta que ERC oblidava en aquests càlculs que el Vendrell és un municipi turístic amb un nombre important de segones residències, i una part molt important dels tributs municipals està vinculada als habitatges. Per això, la divisió del total d'impostos no s'ha de fer pel nombre d'habitants del Vendrell, sinó pel d'habitatges que hi ha, molts dels quals són propietat de ciutadans que no estan empadronats a la ciutat.

D'aquesta manera, la divisió es faria pels 30.058 habitatges que hi ha al Vendrell, cadascun dels quals es considera com una família de quatre membres. El resultat, en aquest cas, és que cada habitatge del Vendrell paga 1.218 euros a l'any en taxes i tributs, el que serien uns 304 euros per persona. Una xifra que està molt allunyada dels 1.002 euros que deia ERC. El consistori, a més, ha facilitat un gràfic en el qual es veu que el Vendrell és la capital del Penedès amb una pressió fiscal més baixa, tot el contrari del que apuntava ERC. A continuació es pot veure el gràfic de l'Ajuntament del Vendrell:  

El gràfic sobre la pressió fiscal ofert per l'Ajuntament del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

 

Carnicer demana una rectificació d'ERC

L'alcalde del Vendrell ha afegit que el raonament que va seguir ERC per arribar a les xifres que va oferir «és una manipulació o un pur desconeixement de la realitat del Vendrell». Carnicer remarca que «amb la seva informació, ERC amaga la realitat, al contrari del que afirmen, dels quatre municipis analitzats el Vendrell és el que té la pressió fiscal per habitatge (és a dir, per família) més baixa». Per tot això, Carnicer espera que en una pròxima compareixença «ERC reconegui el seu error i accepti la realitat, és la seva obligació si volen representar els vendrellencs i les vendrellenques».

"ALERTA: Dues ferides greus en un accident múltiple a la T-240 a Llorenç del Penedès" "Llorenç Aviñó presenta la seva darrera novel·la a la Bisbal del Penedès"