Acte al Barri Ferroviari de Sant Vicenç.

La colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders es reivindica amb un acte de neteja de l'entorn

Demanen a les administracions que protegeixin i dignifiquin la zona

L'Associació per la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, al Vendrell, va organitzar aquest passat dissabte 1 d'agost una jornada cívica i reivindicativa, amb diversos actes que es van fer coincidint amb les dates on, habitualment, es feia la festa major del barri. Enguany, la jornada va servir per reivindicar de nou que les administracions no mirin cap a una altra banda i ajudin a conservar i protegir el patrimoni arquitectònic i social que representa aquest singular espai.

La jornada va començar amb una visita guiada on es va explicar la història social i arquitectònica del Barri Ferroviari, i en la qual es van exhaurir totes les places. Després, a la tarda, va tenir lloc una acció cívica per netejar els entorns del barri, ja que un dels problemes que pateixen són els nombrosos abocaments de residus en diferents punts. Altres problemes estan relacionats amb les ocupacions i els robatoris

Salvar un important patrimoni social i industrial

En acabat, es va procedir a llegir un manifest en favor de la conservació de la colònia ferroviària, en el qual es va recordar que, malgrat «el greu deteriorament social i estructural de la colònia», amb el compromís de les institucions «encara seríem a temps de salvar un patrimoni important del municipi del Vendrell, un patrimoni que és una part essencial de la història industrial i social, i un testimoni de la vida dels nostres avantpassats».

Per això van demanar a l'Ajuntament del Vendrell i a les altres institucions que es protegeixi jurídicament el conjunt de la colònia ferroviària perquè «mai més estigui amenaçada d'enderroc ni pugui servir com a moneda de canvi de cap projecte especulador», i que hi hagi un acord entre «les entitats, Adif Patrimoni, l'Ajuntament del Vendrell i l'associació per tal de dissenyar la protecció i el futur de la colònia».

En aquest sentit, demanen recuperar el pavelló A, «el més antic de la colònia i abandonat a la seva sort des de l'any 2014», i enderrocar «com més aviat millor els corrals, barraques i garatges, ja que actualment són espais completament insalubres». Altres peticions són que es recuperi l'antic local social de la colònia ferroviària, i que es municipalitzin tots els serveis de la colònia ferroviària. Des del barri ja fa temps que miren de fer sentir la seva veu per no caure en l'oblit.


Comentaris