El comerç no aixeca cap al Baix Penedès i segueix en caiguda

La patronal del Penedès constata l'estancament del sector dels serveis
Un carrer comercial del centre del Vendrell. | M.G.

 

El sector dels serveis ha mostrat un clar estancament al Baix Penedès l’any 2018. Els indicadors que generen més inquietud per la seva tendència són l’hostaleria i, sobretot, el comerç. Són conclusions que s’han pogut extreure de l’Informe de Conjuntura Econòmica del segon semestre del 2018 que ha presentat la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) aquest dimarts 12 de març al Vendrell. Sobre dades del 31 de desembre passat, l’informe constata la moderació en la creació de llocs de treball tant al Baix Penedès com a l’Alt Penedès i el Garraf.

Al Baix Penedès, la creació d’ocupació s’ha situat en un 3,4%, superior a la mitja catalana, però inferior al ritme dels últims anys. Aquesta desacceleració es deu, principalment, al comportament del sector dels serveis que, segons l’informe, mostra «una certa atonia», amb un creixement de només el 2,7%. Per contra, la construcció (6,4%) i la indústria (4,8%) tenen un destacat dinamisme, que els confirma en la bona línia dels últims anys.

Desacceleració a l'hostaleria i el comerç

Des de la patronal penedesenca, David Moreno, encarregat de fer l’informe, ha detallat que, dins de l’estancament dels serveis, els apartats que generen més preocupació són «els de l’hostaleria i el comerç», ja que ambdós mostren una desacceleració important els últims anys. El sector de l’hostaleria té, cada cop, «una estacionalitat més gran, amb la temporada turística més curta i concentrada». El comerç, per la seva banda, acumula «caigudes continuades», que fa que l’últim any hagi estat el sector menys dinàmic de la comarca amb diferència.

El més preocupant d’això, tal com ha afegit Isidre Also, secretari general de la FEGP, és que aquesta no és una tendència conjuntural de Catalunya, sinó que se circumscriu només al Baix Penedès. «No és una situació que es doni al conjunt de Catalunya, i és una paradoxa que el comerç al Baix Penedès no s’hagi revitalitzat en aquest cicle de creixement», ha afirmat Also.

Es redueix la temporalitat

Contrastant amb això, els indicadors que han mostrat més dinamisme a la comarca l’últim semestre del 2018 han estat les immobiliàries i els serveis empresarials, amb creixements que arriben al 10%. L’atur a la comarca s’ha situat al 17,9%, mentre que s’ha detectat un descens de la temporalitat en els contractes. Les contractacions indefinides han pujat un 24,8%, mentre que les temporals ho han fet només un 7,2%. Una bona notícia en una comarca on la gran part dels contractes que es fan cada any són temporals.

També et pot interessar:

"Reobert l'accés a Santa Oliva pel pont que s'ha remodelat" "GOT TALENT: El grup vendrellenc que ha passat ronda amb els elogis de Risto i Paz Padilla"