Els contenidors de Bellvei s'obriran mitjançant una targeta magnètica

La targeta desbloqueja el contenidor i registra les dades de l'usuari
Bonastre ja va fer una prova de contenidors tancats. | BP Diari

 

Bellvei serà el primer municipi del Baix Penedès que instaura un sistema de «reciclatge intel·ligent» als contenidors de recollida de residus. Es tracta d'un sistema d'obertura que funciona amb una targeta magnètica, que tindrà cadascun dels veïns i comerciants del poble. El sistema, que és fruit d'un acord entre l'Ajuntament de Bellvei i EcoBP, entrarà en funcionament el 4 de novembre a tot el municipi tret del polígon Els Massets, on es farà la recollida porta a porta.

Menys freqüència d'obertura de la fracció resta

Amb aquest sistema, Bellvei vol avançar cap als objectius de reciclatge marcats per la Unió Europea el 2020, que s'han de situar al voltant del 50%. El passat 2018, la recollida selectiva a Bellvei es va situar en el 22%, molt lluny de la xifra marcada per la UE. Entre els dies 4 i 7 de novembre s'implantarà el nou sistema, pensat per les fraccions de matèria orgànica i resta. Els contenidors d'aquestes dues fraccions només es podran obrir amb la targeta, i es marcarà una freqüència d'obertura programada als contenidors.

Així, els contenidors de fracció resta —la que més penalitza— només es podran obrir els dimecres i els diumenges, tot i que s'estableixen excepcions per persones que tinguin nadons o per a gent gran, per així poder gestionar la generació de bolquers. Per altra banda, les fraccions de vidre, paper i cartó, i envasos seguiran funcionant de manera normal. La mesura ve acompanyada de la instal·lació de 32 bateries de contenidors amb les cinc fraccions.

 

Targetes pels titulars de la taxa d'escombraries

Les targetes seran lliurades a cadascun dels titulars de les taxes d'escombraries, tant si són d'un habitatge com si són d'un comerç. La targeta d'identificació de l'usuari permetrà desbloquejar el contenidor, i també registrarà les dades de la persona. Per obrir el contenidor, els usuaris hauran de pitjar un botó i apropar la targeta. Després, la tapa es tanca de forma automàtica. Els usuaris que no tinguin la targeta, no els podran usar. L'objectiu és que els contenidors de la fracció resta no es puguin usar cada dia, i es fomenti més la separació dels residus en origen.

 

Campanya informativa durant l'octubre

L'Ajuntament de Bellvei farà a partir del 30 de setembre i durant tot el mes d'octubre una campanya informativa entre els veïns per explicar el funcionament del nou sistema i resoldre els dubtes dels veïns. A més d'enviar una carta als ciutadans, hi haurà sessions informatives els dies 30 de setembre (centre cívic la Patronal, 20.00 hores) i 25 d'octubre (centre cívic La Muga, 20.00 hores). També hi haurà diferents punts informatius al carrer que es mantindran durant el mes d'octubre. També hi haurà dos educadors ambientals que visitaran els habitatges. Fa més d'un any, el Consell Comarcal ja va fer una prova de funcionament de contenidors tancats a Bonastre.

"La regidora de l'AVP del Vendrell lamenta la «fractura» al partit i s'obre a reconduir la situació" "L'esquerra independentista del Baix Penedès no creu en les «indústries nétes»"