Sotavent, dues dècades de treball per recuperar l'ecosistema marí de Coma-ruga

L'associació submarinista entrega el seu fons documental a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès
Submarinistes de l'associació Sotavent del Vendrell. | Cedida

 

L'associació submarinista del Vendrell Sotavent ha cedit el seu fons documental a la Generalitat de Catalunya, perquè sigui dipositat a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Es tracta d'un fons que recull material divers entre els anys 1995 i 2016, que són els que va estar activa aquesta entitat. La signatura del contracte de cessió en comodat del fons documental es va fer aquest passat dilluns 11 de març a la sala polivalent de l'Escola de Música Pau Casals.

L'acte va comptar amb la presència del president de Sotavent, Pere López, la secretària i tresorera de l'associació submarinista, Maria Rosa Olivares, la directora de l'Arxiu Comarcal, Nati Castejón, i la presidenta del Consell comarcal, Eva Serramià. Al fons s'hi poden trobar les actes, correspondència i informes tècnics de Sotavent, així com una destacable documentació audiovisual produïda per l’associació on es poden veure ecosistemes marins d’arreu del món.

Dues dècades d'imatges de Sotavent

Entre ells hi ha una cinquantena de documentals (1999-2014), prop de 780 diapositives (1998-2004) i uns 6.100 negatius aproximadament (1996-2004). Amb motiu d'aquest acte es va projectar una presentació en imatges de les dues dècades d’activitat submarina de Sotavent. L'associació va ser creada per un grup d’amics amants de la natura, amb l'objectiu de revertir la degradació que patia l'ecosistema marí del roquissar que hi ha al davant de la platja de Coma-ruga, que rep el nom de Masia Blanca.

Aquest té una fondària d'entre tres i dinou metres, i es caracteritza per les seves praderies de posidònies. La seva tasca va permetre que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació declarés aquest espai com a reserva marina, a finals de 1999. Això va permetre establir una ferma protecció pesquera, prohibint la pesca amb xarxes. El gener de 2000 es va posar en funcionament la reserva marina de Masia Blanca, amb dues parts, una destinada a l'estudi científic i l’altra, zona perifèrica.

La recuperació de la reserva de Masia Blanca

La seva superfície total és de 279 hectàrees, en forma circular, i s’estén per fondàries inferiors als 25 metres des del mig del port de Coma-ruga fins a 200 metres del port de Berà. Es caracteritza pel seu valor ecològic, determinat per la diversitat d’espècies tant vegetals com animals. Des d’aleshores, l’ecosistema marí de Masia Blanca ha tingut una gran recuperació. Des del 2008, el departament de Turisme de l’Ajuntament del Vendrell ha impulsat el projecte d’Aula Aquàtica Masia Blanca, amb l’objectiu d’obrir la reserva al turisme sostenible, cultural i de natura, amb la pràctica de l'snorkel.

També et pot interessar:

"L'obra 'El preu' arriba al Vendrell amb un repartiment de luxe" "La guia per detectar estafes que ha escrit un Mosso d'Esquadra tarragoní"