Una família del Vendrell denuncia que pot perdre la seva casa per uns llogaters morosos

Fa més de tres anys que no els paguen i ja s'han aturat quatre ordres de desnonament
El carrer de l'Oasis en el qual hi ha a la casa que la família del Vendrell no pot recuperar. | BP Diari

 

Una família del Vendrell ha denunciat a aquest mitjà la situació en la qual es troben des de fa més de tres anys, i que els pot acabar costant la seva casa, segons asseguren. La família, que té tres fills menors d’edat, posseeix una casa unifamiliar al carrer de la Noguera Ribagorçana, a la urbanització Oasis, que van comprar quinze anys enrere. Fa quatre anys van decidir llogar la casa i anar a viure de lloguer al centre del Vendrell.

 

El primer llogater que van posar a la casa ja no els va sortir bé, perquè no els va pagar cap mensualitat durant set mesos, i va acabar marxant prenent algunes coses de la casa. Després, el setembre del 2015, van llogar la casa a una altra família. Com que a l’habitatge hi havia algunes mancances arran del que havia passat amb el primer llogater, van fixar un preu més baix, de 600 euros mensuals, per una casa de 180 metres quadrats, amb piscina a l’exterior.

 

Quatre llançaments judicials parats el dia abans

«La família que va entrar va pagar els dos primers mesos com a fiança, però des d’aleshores ja no ha tornat a pagar», ha explicat a Tarragona Digital Héctor Escriche. Donat que la situació es va anar allargant, i que ells pagaven encara una hipoteca per aquesta casa, van posar una denúncia als Jutjats del Vendrell. Després de celebrar-se un judici el gener, on l’altra part no es va presentar, des del febrer ja s’han fixat quatre llançaments judicials per fer el desnonament, però tots tres s’han aturat just el dia abans, l’últim aquest mateix 8 de juliol. També es va fer una segona vista judicial, on l’altra part tampoc es va presentar. La situació cada cop els angoixa més i asseguren que estan «desesperats».

 

La família tem que per tota aquesta situació puguin acabar perdent l’habitatge. Com que no estaven rebent cap mensualitat dels seus llogaters, van deixar de pagar la hipoteca en no tenir suficients ingressos. «Els diners que cobrem de la feina ens donen per pagar o bé el lloguer del pis on vivim, o bé la hipoteca, però no les dues coses», explica Escriche. Des del banc ja els han dit que l’única opció passa per recuperar la propietat, i mirar de pactar un lloguer social per retornar els diners que no han pagat.

 

Marxar del pis de lloguer

A més d’això, la família es troba amb el problema afegit que han de marxar del pis on ara viuen de lloguer, ja que la seva propietària els l’ha reclamat perquè té problemes de salut. «És una dona gran que viu a París, però té la seva filla al Vendrell, i ara té la necessitat de tornar aquí, perquè està delicada de salut», expliquen. Per aquest motiu, han d’abandonar el pis tan aviat com sigui possible. Ells voldrien tornar a la seva casa, per evitar fent més mudances, però amb uns llogaters morosos que s’han convertit a la pràctica en ocupes, ho tenen impossible, i ja estan buscant un altre lloguer a contracor.

 

També lamenten que, com que tenen tres fills menors d’edat, van demanar assistència als Serveis Socials del Vendrell, però aquests no els van oferir cap solució. «Ens van dir que l’únic que podíem fer era fer el mateix que ens fan a nosaltres, o sigui quedar-nos al pis actual en contra de la voluntat de la seva propietària, una cosa que mai se’ns acudiria fer», afegeixen.

 

Des dels Serveis Social del Vendrell han explicat a aquest mitjà que van atendre la família i els van informar de quins eren els requisits per sol·licitar un informe de risc d’exclusió residencial, pensat per a famílies amb menors que poden perdre l’habitatge i no tenen cap lloc més on anar. La família perjudicada no entra dins aquesta tipologia, perquè pot buscar un altre pis de lloguer, tot i que ells el que volen és tornar a la seva casa. Des de la direcció de Serveis Social també posen en dubte que «cap tècnic aconselli deixar de pagar quotes de lloguer o fer ocupacions».