La Fundació Apel·les Fenosa reobre amb la mostra sobre la matança d'Oradour.

La Fundació Fenosa del Vendrell reobre portes recordant una de les matances més grans del nazisme

El 10 de juny de 1944 va tenir lloc la massacre d'Oradour-sur-Glane

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell reobrirà les portes el pròxim 10 de juny, després de tres mesos d'estar tancada per la crisi sanitària causada pel coronavirus. La data d'obertura, el 10 de juny, no és casual, sinó que està relacionada amb l'exposició que acollirà el museu i que està se centra en els fets que van tenir lloc el 10 de juny del 1944 al poble francès d'Oradour-sur-Glane.

Aquell dia, les tropes nazis van perpetrar una de les matances de civils més grans de la Segona Guerra Mundial, amb més de 640 persones assassinades, entre elles, dinou exiliats republicans espanyols. Anys després, es va encarregar a l'escultor Apel·les Fenosa que fes un monument en homenatge a les víctimes d'Oradour, el resultat del qual va ser el Monument als Màrtirs d'Oradour-sur-Glane.

Exposició ajornada tres mesos

L'exposició s'hauria d'haver inaugurat el passat 28 de març, però la crisi sanitària va provocar que l'equipament es tanqués al públic el 12 de març. La mostra, dedicada a la història del monument, es podrà veure, doncs, a partir del 10 de juny. Recentment s'ha descobert una informació —proporcionada per l'historiador David Ferrer Revull al seu llibre 'Recuerda'— que permet relacionar l'escultura de Fenosa amb una tarragonina que va perdre la vida aquell dia.

Des de l'Ajuntament del Vendrell han explicat que durant aquests gairebé tres mesos d'estat d'alarma l'exposició s'ha mantingut viva, i la Fundació ha contactat amb centres de memòria, historiadors i periodistes amb la voluntat de difondre la identitat de cadascuna de les víctimes republicanes. Algunes eren de Sabadell i Vilalba dels Arcs.


Comentaris