EN DIRECTE

Tota la informació del coronavirus a la demarcació de Tarragona

Troben una imatge inèdita del Ball de Sant Bartomeu d'Albinyana del 1911

La troballa de l'historiador Marc Casellas aporta noves dades d'aquest ball recuperat el 2010
La imatge del Ball parlat de Sant Bartomeu de l'any 1911. | Cedida

 

L'historiador albinyanenc Marc Casellas ha trobat una imatge inèdita del Ball de Sant Bartomeu d'Albinyana de l'any 1911, una troballa que aporta noves dades sobre la història d'aquest ball parlat que es va recuperar l'any 2010. Casellas va trobar la imatge en una revista publicada a Madrid el 30 de setembre del 1911 i, investigant més profundament, va descobrir que la publicació original era de la revista 'Barcelonina. La Hormiga de Oro' del 23 de setembre del 1911.  

 

La foto està acompanyada d'un text on es parla de la representació del misteri 'La vida i martiri de Sant Bartomeu', a càrrec de 25 socis del Centre Catòlic «ricament vestits i dirigits pel senyor vicari». El text explica que la representació es va fer per les festes patronals del poble, a finals d'agost, i que va tenir un gran èxit. També afegeixen que dies després van fer una «gira» que va passar per la platja de Sant Salvador. La foto està signada amb el nom d'A.Solà. 

 

Un tresor per la cultura i el folklore popular

Per Casellas, la troballa d'aquesta foto centenària «és un mèrit per Albinyana i un tresor per la història de la cultura i el folklore popular, ja que no es conserva cap imatge de la representació antiga d'aquest ball, ni a Albinyana ni a cap dels pobles on tradicionalment s'ha celebrat, com Montferri, Masarbonès, o Roda de Berà». La fotografia també serveix per confirmar la representació d'aquest ball a principis del segle XX, organitzat pel Centre Catòlic, una «escenificació que, fins ara, era desconeguda i ignorada per tothom», afegeix.

 

El jove historiador presentarà la història d'aquesta fotografia a la xerrada que farà aquest diumenge 14 de juliol a la Societat d'Albinyana a les 19.00 hores, dins del programa d'actes de la Festa Major petita del poble. No serà l'única troballa que presenti Casellas, que afegeix que hi ha noves dades que permeten confirmar que els anys 1886 i 1887 es va representar el Ball de Sant Bartomeu per la Festa Major d'Albinyana. El ball va ser recuperat l'any 2010 amb motiu del mil·lenari del municipi del Baix Penedès.

 

També et pot interessar:

Més notícies de la categoria Baix Penedès