Impulsen una jornada sobre els pobles abandonats del Penedès i Tarragona

És el tema de la Trobada dels Centres d'Estudis i Recerca del Penedès
Els pobles abandonats seran els protagonistes de la Trobada de Centres d'Estudis. | Jafre. Arxiu Comarcal del Garraf. Fons fotogràfic Vicenç Carbonell
 

La XVI Trobada dels Centres d'Estudis i Recerca del Penedès, que se celebrarà el dissabte 28 de març a Olivella (Alt Penedès) tindrà com a proposta central els 'Pobles abandonats al Penedès i part del Camp de Tarragona'. La temàtica forma part del projecte 'Pobles abandonats. Una herència per al coneixement i desenvolupament del territori', que impulsen l'Institut Ramon Muntaner, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

Des de l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) han convidat a tothom que ho desitgi a fer aportacions sobre toponímia, bibliografia o història, a entitats i persones de la Vegueria del Penedès i de part de les comarques de Tarragona, concretament de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. L'objectiu és elaborar la llista definitiva de pobles o nuclis abandonats per al projecte en qüestió.

 

Trobada del 28 de març a Olivella

Tots els que s'inscriguin a la trobada rebran un llistat provisional de pobles abandonats per tal que puguin fer les seves aportacions. Per assistir a la trobada del 28 de març cal posar-se en contacte amb la secretaria de l'IEP, a través del correu electrònic secretaria@iepenedesencs.org, o bé del telèfon 669 88 29 59. La jornada servirà per presentar el projecte sobre els pobles abandonats, que anirà a càrrec de Maria Carme Jiménez, directora de l'Institut Ramon Muntaner.

També es presentaran els projectes de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, per part del seu president, Josep Santesmases. Després es faran les diverses aportacions sobre toponímia, història i bibliografia per part de les persones o entitats participants, i es projectarà el curtmetratge 'Dins la fosca', de Joaquim Sicart, que compta amb filmacions als pobles abandonats de Marmellar, al Montmell, i Masarbonès. Després de dinar es preveu fer una visita guiada, que encara s'ha d'acabar de concretar.

"🚋 Demanen un pla de xoc per millorar les estacions de tren del Baix Penedès" "🏫 Recullen signatures perquè l'institut escola del Vendrell recuperi l'anterior nom"