Inquietud al Baix Penedès davant l'inici de la temporada de la verema

Des d'Unió de Pagesos admeten certa «preocupació» tot i apuntar que la situació «no és comparable a la del Segrià»
La verema del 2020 arriba plena d'incerteses. | ACN
 

Queden poques setmanes perquè comenci la temporada de la verema a Catalunya, que en algunes zones com el Penedès té un pes important. Després de la crisi sanitària que hi ha hagut al Segrià amb l’arribada de temporers per a fer la recollida de la fruita, des del Baix i l’Alt Penedès es vol evitar que es pugui reproduir al territori una situació similar a causa de la verema.

«Inquietud i preocupació» entre els pagesos

Des d’Unió de Pagesos, el responsable nacional del sector de la vinya i el vi, Joan Santó, ha apuntat a TarragonaDigital que la situació que hi haurà al Penedès a partir de mitjans d’agost amb la verema «no és comparable a la del Segrià». «Al Baix Penedès, la gent que es contracta és, majoritàriament, la mateixa que la temporada anterior, i molts tenen habitatge aquí», afirma Santó. Pels que vénen de fora, hi ha dos albergs on es poden allotjar, un que té Unió de Pagesos a Masllorenç i un altre que té la cooperativa a Sant Jaume dels Domenys.

Amb tot, Santó admet que hi ha «inquietud i preocupació, tant entre els pagesos com als cellers» per si es donen casos de coronavirus que puguin afectar la temporada, que només és d’un mes. «És una circumstància excepcional, i patim per nosaltres i pels treballadors, amb el qual hem d’estar el màxim d’atents amb les empreses que fan les prevencions de riscs laborals i complir al màxim totes les normes», afegeix Santó.

Esperant un protocol d’actuació

El responsable de la vinya i el vi d’UP afirma que al Baix Penedès, per ara, no hi ha cap pla de contingència ni s’ha parlat amb el Departament de Salut, a diferència de l’Alt Penedès, on sí que s’ha començat a preparar un protocol per a l’arribada de temporers.

L'arribada de temporers per a fer la verema és menys pronunciada que al Segrià. | ACN

En aquest sentit, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha avançat a aquest mitjà que s’ha preguntat a la regió sanitària «si hi ha algun protocol preparat» i que, de moment, s’estan esperant indicacions. Martínez ha corroborat que la temporada de la verema és diferent que la de la fruita al Segrià, ja que «està més mecanitzada», però tot i això avisa que «cal preveure si ve gent de fora».

Una verema «amb més incerteses que mai»

La verema del 2020 tindrà «més incerteses que mai», segons Joan Santó. L’aturada de l’activitat dels mesos de març i abril va fer que caiguessin en picat les vendes al sector. «Els cellers van dir als proveïdors que comprarien el 50% de la producció com a màxim i, en alguns casos, res», assevera. Això va canviar després amb la plaga del míldiu que hi ha hagut aquest mes de juny.

«Alguns cellers que tenien producció pròpia l’han perdut, amb el qual ens van dir després que sí que ens en comprarien», afegeix Santó. De cara a possibles ajudes de les administracions, el responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos afirma que s’està parlant «per incloure el míldiu a l’assegurança de la vinya, i per fer un ajut de mínims per a les parcel·les afectades».

"Calafell farà un refugi de gats a l'antiga aula de natura" "L'homenatge que es farà al Vendrell per les víctimes del coronavirus"