Junts per Catalunya del Penedès dona suport als viticultors en les seves reclamacions

S'ha anunciat una vaga del sector pel 5 de setembre
Els viticultors del Penedès faran una vaga el 5 de setembre. | ACN

 

Junts per Catalunya de la Vegueria del Penedès ha mostrat el seu suport a les reclamacions dels viticultors del Penedès, que demanen que es pagui un preu just pel raïm. El partit ha anunciat que impulsarà una moció als diferents consistoris i Consells Comarcals del Penedès per «donar suport a la pagesia del territori» en les seves demandes. El passat 14 d'agost, uns 200 viticultors van fer una protesta davant el Centre Àgora de Vilafranca del Penedès.

 

Per Junts, la pagesia és un sector «imprescindible per conservar el paisatge i la identitat penedesenca», destacant que la funció del pagès «és estructural, des de la seva feina al camp, les seves tradicions, la seva funció ordenadora i conservadora del paisatge, i la seva funció en el desenvolupament de l'Enoturisme, un sector turístic estratègic pel Penedès». La moció demana la constitució d'una taula de treball amb les conselleries d'Agricultura i Empresa de la Generalitat, el sector empresarial del cava, els sindicats pagesos i els representants del territori.

 

Vaga dels viticultors del Penedès el 5 de setembre

El partit es mostra disposat a «consensuar la moció amb la resta de formacions polítiques del territori per tal de fer un front comú del Penedès respecte a aquesta problemàtica». Els viticultors del Penedès han anunciat pel 5 de setembre una vaga del sector, en la qual s'han compromès a no recollir «ni un sol gra de raïm» alhora que bloquejaran els accessos dels grans cellers.

 

La protesta dels viticultors se centra en el fet que els grans cellers volen pagar, segons asseguren, un 28% menys pel raïm que la temporada passada. Això suposa tornar a valoracions del 1998, cosa que fa «inviable i ruïnosa la producció». També lamenten que aquestes valoracions baixes afecten el prestigi de les denominacions d'origen. Una situació de protestes i tensió al sector que ha arribat just quan comença la temporada de la verema d'aquest 2019.