Marc Robert manifesta la intenció de buscar un majoria alternativa al Vendrell

El candidat d'ERC-Som Poble creu que té «l'obligació» d'intentar fer un govern alternatiu al PSC
Marc Robert i Eva Mata, esperant els resultats de les municipals. | BP Diari

 

Les eleccions municipals al Vendrell han deixat un panorama menys fragmentat que el 2015, però on l'alcaldia i el govern no estan clars. Dos noms són els que tenen possibilitats de ser el futur alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez (PSC) i Marc Robert (ERC-Som Poble). Tot i que el PSC ha guanyat i ha tret un regidor més (set a sis), ERC-Som Poble té opcions de formar una majoria alternativa. Aquest diumenge a la matinada, Marc Robert ja va assegurar a aquest mitjà que buscarà aquest acord alternatiu.

 

«Creiem que amb aquests resultats tenim l'obligació de parlar amb tothom per buscar una majoria alternativa», ha certificat Robert. La coalició ha tret sis regidors i 3.187 vots, el que vol dir que han millorat els resultats que van treure per separat el 2015. Si Robert vol ser investit alcalde, necessitarà una majoria d'onze vots el 15 de juny. De moment, des de Pel Vendrell-Primàries ja han deixat entreveure que podrien donar suport al candidat d'ERC-Som Poble. «Amb els resultats a la mà, creiem que és possible un canvi en la gestió municipal», certificava Josep Maria Llasat.

 

Junts pel Vendrell pot tenir la clau de govern

Amb els dos de Primàries, Robert necessitaria tres vots més. Un el podria obtenir de Podem —amb qui ERC i Som Poble tenen molt bona relació—, mentre que la clau la tindria Junts pel Vendrell. El partit d'Eva Serramià torna a perdre vots i regidors, quedant-se amb dos, però paradoxalment pot tenir la clau de govern. Caldrà veure, però, si dona suport a dos partits amb els que han mantingut un agre enfrontament aquest mandat, i amb els quals les relacions no són gens fluides. En tot cas, tant Podem com Junts podrien optar per votar a favor de Robert a la investidura però quedar fora del govern. També cal veure si l'AVP de les Platges i Urbanitzacions vol tenir un paper actiu en lam política de pactes.

 

El PSC no posa «línies vermelles» amb cap partit

Aquest escenari es va donar a l'últim segon, quan Cs va perdre el seu tercer regidor i aquest va anar a parar a Primàries. Fins a aquell moment, el PSC era el gran triomfador de la nit. El partit ha tingut la pujada més gran de vots i regidors (1.500 vots i tres regidors més que el 2015), capgirant una tendència a la baixa que el partit acumulava a les municipals des de feia molts anys. Però el gir de l'últim segon va caure com una galleda d'aigua freda a la seu del PSC, on les cares de preocupació eren evidents.

 

Kenneth Martínez es va mostrar positiu i amb ganes de buscar una majoria, partint «del diàleg i la inclusió social com a eixos», però sap que probablement això ara no depèn d'ell. Tot i això, va remarcar que pels socialistes «no hi ha línies vermelles amb cap dels partits que han tret representació». El candidat del PSC va voler destacar, en aquest sentit, que la ciutat «ha expulsat l'extrema dreta», després que el vot de PxC no fos capitalitzat ni per Somi ni per Vox. Les tres setmanes que hi ha fins al 15 de juny seran claus en el futur govern de la ciutat.