La misteriosa aparició d'un suricata a Calafell

El Departament de Territori és el que s'encarrega de les espècies exòtiques

Un veí de Calafell ha informat aquest dilluns 13 de gener a través de les xarxes socials de l'estranya aparició d'un suricata al pati de la seva casa, situada a la zona de Valldemar. Aquest és un mamífer de la família de les mangostes que viu a la zona del sud-oest de l'Àfrica. La publicació de Facebook, però, només ha estat visible uns minuts, abans que fos eliminada. El veí demanava consell sobre la manera com actuar amb l'animal.

 

Des del cos d'Agents Rurals de la Generalitat han explicat a TarragonaDigital que en cas de trobar o observar espècies exòtiques cal avisar al Departament de Territori de la Generalitat, al mail especiesinvasores.tes@gencat.cat. En moltes ocasions, els mateixos Agents Rurals s'encarreguen d'anar a buscar els animals, que es poden portar en alguns dels centres de fauna que hi ha.

 

Espècies exòtiques com a mascotes

Tot i que els suricates són una espècia que habita a l'Àfrica, en llocs com el desert de Kalahari, a Botswana, o a Sud-àfrica, la seva presència a Europa no és del tot estranya, ja que es poden aconseguir permisos legals per tenir-la de mascota. Aquest passat estiu, els mitjans de comunicació es van fer ressò de la desaparició d'un suricata a Granada, que pertanyia a una família que la tenia com a mascota.

 

Des dels Agents Rurals expliquen que «cada cop es poden trobar més animals exòtics», amb el qual també passa més sovint que aquests es puguin escapar o, simplement, acabin sent abandonats. Els suricates, concretament, són animals que acostumen a ser socials i amigables, però que poden reaccionar d'una manera agressiva si se senten intimidats. El passat mes de maig, el Grup de Protecció de la Natura (Grupona) de la policia de Màlaga va haver de capturar un suricata que s'havia intentat introduir en un domicili, i que tenia un comportament agressiu.  

 

El suricata ha estat vist a la zona de Valldemar. | Facebook