Joan Perucho.

El Vendrell s'afegeix a l'Any Perucho amb una exposició a la Fundació Fenosa

La mostra explorarà la relació entre Perucho, Joan Miró i Apel·les Fenosa

El llibre 'El Vendrell, platja de Montparnasse' (Edicions Vendrellenques), que es va publicar l'abril del 2019, explicava la història de com la Fundació Joan Miró hagués pogut estar ubicada al Vendrell, enlloc de Barcelona. Això va passar l'any 1967, i va ser la intermediació de l'escriptor Joan Perucho el que va posar en contacte el pintor barceloní i l'Ajuntament del Vendrell, però el projecte finalment no va arribar a bon terme. 

Aquesta història serà la que s'explorarà en una exposició que es farà a la tardor a la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, i amb la qual la capital del Baix Penedès se sumarà a l'Any Perucho, en commemoració dels cent anys del seu naixement. La mostra se centrarà en la relació que hi havia entre Perucho, Joan Miró i Apel·les Fenosa, amb la casa del Portal del Pardo com a centre neuràlgic.

 

Perucho, Fenosa, Miró i la casa del Portal del Pardo

L'arribada dels Fenosa al Vendrell el 1958 va acostar a la vila molts artistes i intel·lectuals, que visitaven la casa del Portal. Un d'ells era l'escriptor barceloní Joan Perucho, que el 1961 es va acabar comprant una casa a Albinyana, gràcies a les gestions fetes per Apel·les i Nicole Fenosa. El matrimoni mantenia una gran amistat amb Perucho, amb qui feien excursions per les comarques tarragonines.  

La mostra estarà comissariada per la Fundació Apel·les Fenosa i Josep Lluís Pascual, i explora el moment en què Perucho va proposar al seu amic Joan Miró fer un museu monogràfic sobre la seva persona al Vendrell. La relació entre els dos artistes va quedar plasmada en llibres que va editar Perucho, com 'Joan Miró i Catalunya' o 'Les Essències de la Terra'. L'exposició aportarà noves dades sobre el projecte de fer la Fundació Miró al Vendrell, que al final no va reeixir. Perucho va morir l'any 2003.


Comentaris