El Vendrell podria acollir algun dels Serveis Terriotrials del Penedès

El Vendrell aplica l'increment de l'IBI a prop de 300 habitatges desocupats

Els 39.000 euros ingressats queden lluny dels 140.000 que preveia el consistori pel primer any

L'Ajuntament del Vendrell va anunciar per aquest 2020 que aplicaria un augment de l'IBI als grans tenidors que tinguessin més de cinc pisos desocupats durant més de dos anys. Aquesta era una mesura que havia de servir per donar solució als problemes relacionats amb l'emergència habitacional, en un municipi molt mancat de pisos de lloguer. L'increment variava segons el nombre de pisos de cada tenidor i els anys que feia que estaven buits, fins a arribar a un màxim d'un 50% de recàrrec.

Recàrrec per a 296 habitatges

Quan ja s'ha complert gairebé el primer any de l'aplicació d'aquesta mesura, el consistori ha ofert les dades del 2020, que ha elaborat la regidoria d'Hisenda i a les quals ha tingut accés aquest diari. Durant els deu primers mesos d'aquest 2020 s'ha aplicat el recàrrec de l'IBI a un total de 296 habitatges que feia més de dos anys que estaven desocupats. Això ha permès ingressar al consistori 39.098 euros. 

L'Ajuntament va partir d'un cens de 2.073 habitatges buits, dels quals es va comprovar que en 1.271 d'ells hi havia persones empadronades. Als altres 802 habitatges es van haver de fer comprovacions de consums d'aigua o electricitat per certificar si havien estat buits durant més de dos anys. Un cop fetes les comprovacions i presentades les al·legacions dels diferents propietaris —bancs, però també particulars—, la xifra d'habitatges resultant va quedar en 296.

Pisos per al lloguer social

Els 39.098 euros liquidats aquest 2020 queden molt lluny de l'estimació d'ingressos que havia fet el govern per al primer any, que era d'uns 140.000 euros. Tot i això, des de la regidoria d'Hisenda recorden que l'objectiu de la mesura no era recaptar més diners, sinó posar en circulació aquests habitatges per a poder tenir més pisos de lloguer social. En aquest sentit, l'Ajuntament està en converses amb diferents propietaris per a disposar de 48 pisos per a aquesta finalitat.

D'aquests 48 pisos, 40 són de la Sareb i vuit d'un propietari particular. De cara al 2021, el consistori ha endurit les condicions per a fer aquest recàrrec, rebaixant de cinc a tres el nombre màxim de pisos que es poden tenir desocupats, i aplicant directament un gravamen del 50%.


Comentaris