El Vendrell dedica un llibre al músic i compositor Benvingut Socias

La biografia s'ha elaborat a partir de documents personals del músic
Un instant de l'acte de presentació del llibre sobre Benvingut Socias. | Cedida

L'Auditori del Tívoli del Vendrell va acollir aquest divendres 25 d'octubre la presentació del llibre 'Benvingut Socias Mercadé (1877-1952), un músic vendrellenc per descobrir. Estudi del seu llegat a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès'. El llibre, obra de Nativitat Castejón, ha estat editat per Departament de Cultura de la Generalitat i el Consell Comarcal del Baix Penedès, en col·laboració amb l'Ajuntament del Vendrell, els Amics de l'Orgue, l'Associació Musical Pau Casals, Aigües del Vendrell i la Fundació Mútua Catalana.

Es tracta d'una biografia del músic i compositor vendrellenc que s'ha elaborat a partir de diversa documentació personal de Socias, que ha estat cedida a l'Arxiu Comarcal per Salvador Euras i Ferran Romeu. Entre aquests documents hi havia més de 300 targetes postals escrites, un diari de Benvingut Socias, fotografies i el seu arxiu musical, que ha permès descobrir la major part de les seves composicions, ja que fins ara només es coneixien les que havien estat publicades.

Selecció de dotze composicions de Socias

Per aquest motiu, el llibre s'acompanya de l'enregistrament d'una selecció de dotze composicions del mestre, amb l'objectiu de donar-les a conèixer. L'organista Josep Mateu, els pianistes Jordi Pascual i Àlex Jordi, i la soprano Griselda Ramon han estat els primers a interpretar aquestes peces, entre les quals hi ha poemes musicats d'Apel·les Mestres, mossèn Jacint Verdaguer o Joan Ramon i Soler. L'enregistrament va anar a càrrec de David Casamitjana i la discogràfica Audiovisuals de Sarrià. 

Al llibre, Castejón destaca que la vida de Socias sempre va girar al voltant de la música i de tres sentiments, la veneració de la Verge de Montserrat, l'amor a la seva dona, Blanca Bonastre, i l'estimació a la finca de la Plana, a la qual s'ha dedicat tot un capítol. De la mateixa manera, l'estudi ha permès aprofundir en diversos esdeveniments de la història del Vendrell, en els quals el músic va col·laborar.

L'acte de presentació va començar amb la interpretació de la peça 'Recuerdos de la Plana. Paseando por el lago' (1896), dedicada a Anna Bonastre, que va anar a càrrec de Jordi Pascual. Per acabar, Àlex Jordi i Griselda Ramon van fer les peces 'O salutaris hostia!' (1901) dedicada a mossèn Eudald Serra Buixó, i 'Queixa amorosa', amb lletra de Joan Ramon i Soler. El passat 2018 ja es va presentar un audiovisual sobre la figura de Benvingut Socias.

"😡 FASTIGÓS: Un exmonitor al Vendrell emmanillava, s'exhibia i abusava de nens" "Calafell farà una rambla per enllaçar l'estació de tren amb la platja"