Els viticultors del Penedès fan vaga pel baix preu del raïm

Concentracions i marxes lentes dels pagesos, que paren la verema
Els viticultors del Penedès han fet vaga aquest 5 de setembre. | Eloi Tost / ACN

 

El Penedès ha aturat la verema aquest dijous 5 de setembre, en protesta pels baixos preus que paguen aquest 2019 les grans empreses pel raïm. La vaga es va anunciar a mitjans del mes d'agost, quan els pagesos van començar un seguit de protestes i van demanar la implicació de la Generalitat. Avui, molts d'ells han fet concentracions de protesta i marxes lentes de tractors.

Les protestes s'han fet al davant de les seus d'empreses com Segura Viudas, Torres, García Carrión, Freixenet o Codorniu, a les quals han entregat un document amb les seves reclamacions. Des de Codorniu s'han desmarcat de les acusacions, apuntant que estan enfocats a l'elaboració d'un cava de més qualitat i amb un preu per al pagès superior. Els manifestants també s'han reunit amb els alcaldes de Sant Sadurní d'Anoia i Vilafranca del Penedès, que els han donat el seu suport.

Valoracions del 1998

Els viticultors lamenten que aquest any han patit una retallada del 28% en el preu del raïm respecte a l'any passat, que en alguns casos deixa en 0,30 euros el quilo de raïm. La xifra, que està per sota del cost de producció, estimat en uns 40 cèntims, també significa tornar a valoracions del 1998. Per això afirmen que el seu treball està condemnat a la ruïna, ja que ni tan sols poden afrontar els costos de producció.

En un manifest conjunt, les tres entitats convocants de la vaga —Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i l'Associació de Viticultors del Penedès— han acusat les companyies de no pensar en el futur de la pagesia i del territori. També els han demanat que apostin per elaborar un cava que destaqui per la seva qualitat i no pas per ser barat. «Uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots», han emfatitzat en el manifest.

"Els ajuntaments acorden no pagar els diners que exigeix Endesa pel deute de les famílies" "❗Demanen que es reguli l'ús de patinets elèctrics al Vendrell"